Faceți căutări pe acest blog

marți, 29 octombrie 2019

Armata, industria farma și profitul cu orice preț...


Pe toate posturile ni se spune că avem probleme cu poluarea, cu apa, cu încălzirea globală, cu criza financiară care vine, dar nu știe unde se duce. Televiziunile vizează rating-ul cu orice preț, „mințim poporul cu televizorul”, minciuna și dezinformarea... Acum ecranele sunt micșorate și ajung în buzunarele tuturor, fiecare să aibă acces nelimitat la informațiile vehiculate. Firește că nu e de vină tehnologia ci felul în care e utilizată.
Așa-zisa criză a apei.
Zone întregi se deșertifică și apa începe să se găsească la adâncimi din ce în ce mai mari în sol.
Foarte important: Modificările climaterice fac parte din normalitatea planetei noastre și nu numai, iar ele nu trebuie să fie neapărat traumatice.
Plouă în casă iar tu îți aranjezi tablourile – asta e imaginea cu care se preocupă societatea  oficială, mai ales guvernamentală.
Un exemplu – Mali – secetă puternică care a generat foamete și O.N.U. chiar a declarat că e o criză umanitară urgentă. Milioane de oameni aveau nevoie de ajutor și abia în trei luni s-a încropit un vapor cu ajutoare și oameni pregătiți ca să-i sprijine. Efortul cel mai mare a fost din partea ONG-urilor. Iar acesta e doar un caz. Dacă ar fi vorba despre o operațiune militară, într-o săptămână ar apărea tancuri aeropurtate, radare mobile, trupe, tehnică de luptă diversă, portavion, 2 distrugătoare, 3 fregate, un submarin militar.
Dacă ne atacă ceilalți?
Ceilalți sunt tot ca noi, mai clar – suntem tot noi!
Armata e o consumatoare inutilă de resurse pe timp de pace și nimeni nu o dorește în război. Armata e una dintre cele mai inutile instituții înveșmântată cu cuvinte pompoase, steaguri și defilări costisitoare...
Majoritatea statelor își serbează ziua națională prin desfășurări militare, ca un semn de mândrie a perpetuării a aceleiași ignoranțe plină de violență. Omul acestei societăți are nevoie de evoluție, nu de eroi! Fiindcă suntem o formă de societate care doar se gândește că există cuvântul civilizație, civilizația fiind un statut spiritual și moral, nu doar o formă de organizare.
Toate elementele folosite de armată, per ansamblu pot fi folosite și chiar pot fi utile în sfera civilă, vehicule care să ajute unde e cazul, de la elicoptere și avioane până la șenilate de orice tip. Cei care vor să se dedice unui asemena mod de viață plus cei care mai trebuie să învețe disciplina și să spele niște ciorapi pot să o facă fără arme.
Un singur caz e consemnat în istoria cunoscută unde un faraon - Amenhotep al IV-lea cunoscut și ca Akenaton  a realizat o dezvoltare fără precedent în Egiptul de atunci și ca să treacă de la societate la civilizație a desființat armata. Și-a dat seama că e o frână în calea evoluției omului modul acesta de a privi lucrurile și de aici, comandantul său militar rămas în istorie ca generalul fără armată, s-a răzbunat și a reușit să îl elimine. Povestea aceasta este mult mai complexă, fiindcă clerul religios avea frustrările lui, se trecuse de la politeism la monoteism și rămăseseră mulți preoți fără zei. Este un exemplu că se poate și statul egiptean nu a avut nicio problemă fără armată.
Dacă ne atacă ceilalți? Ceilalți sunt tot ca noi, mai clar – suntem tot noi!
Omul nu e o ființă violentă, poate fi doar fricoasă și de aceea caută să pară fioroasă...
Există regiuni întregi legate de aprovizionarea cu apă și pot fi rezolvate prin alocarea de fonduri cât pentru un escadron de avioane de vânătoare. Doar cu fondurile cheltuite de statul român pentru rachete, avioane de vânătoare și blindate se poate realiza canalizare în toate satele și nu mai auzim de toalete în curțile școlilor.
În afară de foraje și dirijarea apei mai eficient sunt tehnologii omologate de captarea apei prin condensare și multe alte tehnici care nu necesită nici 10 la sută din bugetele alocate armatei ca să fie folosite la scară largă.
„Noaptea (moartea) minții”: Anual, la nivel mondial se rulează 1,7 trilioane de dolari pentru armată. Mai avem o situație cu industria farma, care are venituri, nu rulaj, de un trilion de dolari. Industria farma e mai profitabilă decât cea militară și ambele reprezintă o sursă de risipă care generează afecțiuni inventate și conflicte închipuite ce duc la haos și pauperitate. În plus, o stare de sănătate precară a populației care alimentează bine niște conturi, industria sănătății ocupându-se de menținerea unei stări de boală lungă, mai puțină sănătate.
Lăcomia.
Adevărata valoare nu se bazează pe suferință.
Lăcomia e adevărata problemă de care ar fi cazul să se ocupe atenția ființei umane și eliminarea efectelor ei. P.I.B.-ul mondial se ridică cam la 63 de trilioane de dolari, iar datoria publică cumulată este de 233 trilioane dolari!? S-a calculat, împărțind datoria aceasta că fiecare cetățean ar fi dator cam 2700 de dolari, fie că e nou născut, indigen din Amazon sau jucător pe Wall Street.
Lăcomia și ignoranța ar fi un răspuns potrivit, indiferent de câte generații stau cu șezutul în vehicule scumpe având impresia că au și valoare. Adevărata valoare nu se bazează pe generarea de suferință.
Risipa.
Risipa nu e doar de natură ecologică, sortarea deșeurilor și bunul simț comportamental, să nu arunci gunoi pe jos, de exemplu.
Dimensiunea faptului că societatea își dă cu stângul în dreptul e realizată prin menținerea unor energii și eforturi dirijate greșit, cum ar fi armata și latura mercantilă a sănătății. Iar acestea sunt doar două surse de scurgere a vitalității și atenției la propriu și la figurat a societății noastre planetare, care spune că are ceva de rezolvat.
Creșterea economică cu orice preț…
Mai e și minunea de creștere economică care nu se mai adresează necesității și dezvoltării firești a unei lumi, ci tot senilului profit, chiar dacă ne distrugem mediul pe așa ceva.
Creșterea economică e o ideologie care se inoculează ca o religie perfidă pe toate meridianele, împiedicând societatea să se dezvolte, ținând cont de necesități și de resurse, să evolueze cu adevărat fără să fie stresată, ci să fie liberă să descopere progresul.
Când toți sunt de acord cu același lucru și acest lucru are consecințe negative, pauperitate, poluare, afecțiuni fiziologice, este cazul să ne trezim  din visul unei nopți de fier.
Primele așa-zise chestiuni: Ne întrebăm ce să facem? Suntem prea mici pentru asemenea jocuri?
Fiecare dintre noi este esența transformării, așa că avem la îndemână faptele noastre care împreună cu ale celorlați fac diferența, se schimbă aspectul ansamblului. Unde suntem fiecare putem face gesturile noastre mici cu încărcătură mare.
Existăm pe o bijuterie cosmică – planeta nostră ca niște nestemate, ieșind din mentalitatea de cărbune… Și cu cât suntem mai prezenți în banalitatea din viața noastră cu atât ea devine mai extraordinară și mai importantă.
Hai să devenim noi o rezolvare!

foto și redactare: Viocomsa (c)
Sursa: MarcelAlyna – ELTA – București,
fragment din articolul „Probleme înghețate la cald” posted by office@eltauniversitate.ro

Niciun comentariu: