Faceți căutări pe acest blog

joi, 6 februarie 2014

Menstruatia – un fenomen necesar?

(partea I)
Femeile o numesc „blestemul”, cu infiorare si pe buna dreptate – sangerarea lunara a menstruatiei, cu zilele sale de neplacere disconfort si durere, este napasta existentei femeii, de la pubertate la menopauza, aceasta experienta mizerabila este atat de universala in cultura noastra moderna, incat se presupune ca este inevitabila.
Medicii si mass-media incearca sa o puna intr-o lumina favorabila, prin comentarii rasuflate despre „sacrificiul” pe care o fata il face „ca sa devina femeie”. Toate femeile s-ar descotorosi bucuroasa de asta, daca ar putea sa o faca fara riscuri! De fapt, menstruatia, in cea mai mare parte a experientei noastre, nu este nici naturala nici sanatoasa. Ovulatia nu depinde de ea, iar aceasta poate fi schimbata in bine foarte mult – chiar pâna-ntr-acolo incat a nu o avea deloc si, in acelasi timp, a ramane sanatoasa si fertila. Despre cum se poate face acest lucru s-a stiut si s-a scris de catre specialisti in probleme de sanatate de secole intregi, si a fost practicat tot atat de indelung de femei care au fost dispuse sa faca schimbarile implicate – simple, dar semnificative – de mod de viata.
De ce majoritatea dintre noi nu am auzit de acest lucru? Datorita schimbarilor de viata implicate, care desi simple, reprezinta o schimbare destul de radicala fata de majoritatea obiceiurilor  de a trai si a manca a femeii moderne. Nu este nevoie nici de medicamente, nici chiar de suplimente alimentare, dar esential este adaptarea „modului de alimentatie dominant natural” spunea Leslie Kenton scriitoare pe teme de sanatate*1.
In practica, asta inseamna ca fiecare masa sa contina mai multe alimente proaspete, vii*2, decât alimente gatite sau preparate chimic/termic*3; ca produsele animale sa fie eliminate  laolalta, impreuna cu sarea, zaharul, alcoolul, grasimile si uleiurile rafinate, cu majoritatea condimentelor, a aditivilor artificiali si a bauturilor excitante. Multi oameni spun ca „mai curând ar muri decat sa renunte la acele mancaruri gustoase!” Si intr-adevar, asta si fac – dupa ce traiesc ani de zile, cu o sanatate din ce in ce mai firava, trecand prin menstruatie si „simptome” ale menopauzei, adesea sfarsind cu atac de cord si cancer.
Daca esti o femeie tanara si inca nu treci prin semnele incomode si ingrijoratoare ale dezechilibrului hormonal care afecteaza serios din ce in ce mai multe femei de la 35 de ani incolo, atunci s-ar putea sa vrei sa te opui acestui fapt si sa faci o asemenea schimbare. Dar gandeste-te la trecut, la vremea cand erai adolescenta, imediat dupa ce ai avut prima menstruatie, - ai spus cumva, ca atatea femei: „As face orice ca sa scap de aceste cicluri!” Cu siguranta, femeile mai in varsta care au aflat despre lgatura dintre alimentatie si menstruatie spun adesea: „Daca as fi stiut acest lucru cand eram fata, m-as fi schimbat cu siguranta – dar acum nu mai am hotararea si determinarea necesare.” Ele sunt literalmente uzate dupa atatea zeci de ani  de „blestem”, secatuite de sanatate, de vitalitate si entuziasm. Unele dintre aceste femei probabil se gandesc: „Nu mai e mult pana la menopauza; ma voi impaca cu situatia inca o vreme, dupa care se va termina.” Din nefericire, numai sangerarea se va termina, adesea dupa ani intregi de menstruatie ingrozitor de neregulata. Iar semnele adiacente de boala devin in curand atat de dramatice, incat nu mai pot fi ignorate; in acest punct, femeile mai in varsta se pot simti din nou motivate sa-si imbunatateasca viata, chiar daca acest lucru implica schimbari masive ale stilului de viata.
„Hemoragia in uter nu este catusi de putin mai normala decat hemoragia in creier sau plamani.”
De ce au femeile menstruatie – si ce este normal in privinta acesteia?
In timpul zilelor inainte de ovulatie, mucoasa uterina – endometrul – se îngroasa, ca pregatire pentru o posibila conceptie. Daca ovulul eliberat la ovulatie trece nefertilizat prin uter, tesaturile endometriale îngrosate nu mai sunt necesare – iar la o femeie sanatoasa, ca si la animale in stareaa lor salbatica, aceste tesuturi sunt reasorbite aproape in totalitate. Ceea ce ramane este eliminat intr-o perioada scurta de timp, sub forma unei descarcari usoare de mucus.
Majoritatea femeilor din civilzatia moderna, totusi, trec lunar printr-o sangerare abundenta si vlaguitoare – pe care nici rudele primate salbatice, nici oamenii care traiesc aproape de natura nu o au. Medicii de vocatie au fost constienti de mult timp ca natura nu a avut in intentie ca ciclul de ovulatie sa fie insotit de crampe, de tensiune nervoasa sau de oricare simptom din lista cea lunga pe care am ajuns sa le asociem cu „a fi la menstruatie” – ca sa nu mai mentionam zilele de scurgere de sange pe care acum le acceptam ca fiind „normale”, dar care de fapt se numesc „hemoragie”, altfel spus „…menstruatia… este o hemoragie daunatoare care implica pierderea fluidului vital… Concluziile acestor ginecologi care au studiat subiectul sunt ca, mai presus de orice, menstruatia este o hemoragie. NICI O autoritate de pe Pamant nu poate sustine cu indreptatire ca hemoragia este naturala si normala, necontând in ce parte a corpului are loc aceasta.”(2.24)
„Hemoragia NU reprezinta o stare de sanatate… Este o stare patologica si este intotdeauna daunatoare, iar cateodata periculoasa. Hemoragia in uter nu este catusi de putin mai normala decat hemoragia in creier sau in plamani. Este mai putin sanatoasa numai pentru ca uterul este mai putin vital starii de sanatate pe termen scurt a corpului.” (2:24)
De asemenea, de mult timp s-a observat nu numai ca anumite femei – fara indoiala sanatoase – chiar apartinand civilizatiei noastre, nu au niciodata menstruatie, dar si ca femeile care nu au menstruatie pot fi fertile si pot avea copii sanatosi. Asta inseamna ca ovulatia nu necesita menstruatie (2:28; 15:225). Profesorul de igiena naturala Herbert Shelton a scris urmatoarele, despre pacientii sai:
„Cunosc personal o femeie care este mama a 5 copii si care nu a avut niciodata menstruatie. Cunosc o alta care a avut menstruatie in timpul adolescentei, s-a casatorit cu un barbat care si-a schimbat modul de viata intr-unul intr-adevar natural; ea i s-a alaturat in acest regim sanatos al lui, a devenit un bun exemplu de sanatate si a incetat sa mai aiba menstruatie.”(2:28)
Menstruatia, asa cum o stim, ESTE obisnuita, atât de obisnuita incât este considerata o „norma” si „normala”. Dar cu siguranta nu este sanatoasa – ori necesara.
Astfel, de ce majoritatea femeilor din societatea noastra trec prin asemenea episoade de sângerare? O indicatie vine de la animale. Rudele salbatice ale animalelor domestice nu au menstruatie. Au sezon de imperechiere – numit calduri, rut sau estru – care de obicei are loc o data sau de doua ori pe an. In aceste perioade femelele sunt la ovulatie, iar organele lor genitale devin usor congestionate si umezite cu mucus, in pregatire pentru imperechiere si conceptie. (2:36-37) In salbaticie, natura a legat ovulatia strans de disponibilitatea hranei, iar in perioadele de restriste rutul nu are loc. Dar la animalele domestice si la cele tinute in gradini zoologice, care au acces constant la hrana nenaturala si concentrata, imaginea este foarte diferita. Aceste animale trec printr-o descarcare de sange periodic – echivalentul menstruatiei la femei. Acest fapt se remarca in special la erbivorele care sunt hranite cu mancare foarte bogata in proteine. Cand aceste animale captive sunt hranite din nou cu plantele proaspete, naturale pe care le-ar consuma in mod normal, atunci menstruatia inceteaza.
„Experimentele facute pe animale au dovedit in mod graitor ca frecventa ovulatiei, si prin urmare a estrului (care corespund menstruatiei la femei), este o functie DIRECT legata de alimentatie. Supra-alimentarea, in special cu mancare super-proteica (si in special cu proteine nerecomandate) are tendinta sa accelereze (sa stimuleze) cresterea si plesnirea foliculilor Grafian (cei care produc ovulele) prin crearea unui exces de lichid folicular. La femei acest fapt produce descarcarea menstruala… Animalele care nu au fost domesticite NU au menstruatie… Dar in conditii de domesticire sau captivitate, aceste perioade sexuale devin mai frecvente, iar congestia genitala care le insoteste devine mai intensa, pâna cand in final se manifesta sub forma de hemoragie menstruala. Majoritatea cercetatorilor sunt acum de acord cu urmatorul fapt: cauza menstruatiei animalelor domestice este hrana pe care acestea o primesc din mana omului. Cu alte cuvinte, dupa ce animalul care nu avea menstruatie inainte – este capturat, pre-estrul se transforma intr-o scurgere de sange, ca rezultat al alimentelor nenaturale si al conditiilor artificiale de viata.” (2:37)
Este aceasta cauza diferita catusi de putin in ceea ce priveste oamenii? Nu. Efectele congestive tesuturilor uterine si capilarelor fine, sau a arteriolelor care le alimenteaza pe acestea, sunt la fel pentru toate fiintele care au aceste structuri. Iar cheia este hrana vie (live food, n. tr.).

Care este legatura dintre alimentatie si menstruatie?
Ce se intampla de fapt, in uter, incat il face sa sangereze? O dieta saraca – cu excese notabile ale unor substante nutritive si deficit al altora – cauzeaza o intrerupere a transportului substantelor nutritive inspre celule, precum si a deseurilor dinspre celule, in tot organismul. Vasele de sange devin mai poroase, permitand fluidului sa se prelinga intre celulele tesutului, acest fapt creând congestie. Reziduurile de la o digestie improprie îsi aduc aportul la o stare de intoxicare a intregului organism, sau toxemie. Deficientele alimentare si dezechilibrul hormonal asociat acestora se combina, facand sa creasca fragilitatea peretilor capilari, astfel incat, sub presiunea crescuta a congestiei nenaturale, acestia se rup cand uterul se contracta pentru a se descotorosi de tesuturile endometriale care nu mai sunt necesare dupa ce ovulul nefertilizat a iesit.
„Majoritatea cercetatorilor sunt de acord cu urmatorul fapt: cauza menstruatiei la animalele domestice este mâncarea ce o primesc din mâna omului.”
Din punct de vedere structural, corpul omenesc este destinat aceluiasi gen de alimentatie pe care o consuma si celelalte primate. Dintii nostri, traectul intestinal, organele de digestie si secretiile lor nu sunt precum cele ale unui carnivor, cum ar fi lupul, si nici la fel ca cele ale unui erbivor, cum ar fi vaca – dar sunt ale unui frugivor („care se hraneste mai ales cu fructe”) la fel ca majoritatea maimutelor – fructe si materie vegetala.
Producerea celulelor canceroase…
Alimentatia omului modern, totusi, include o cantitate mare de mancare proteica, bazata pe produse animale si pe legume si seminte uscate – din care pe niciuna nu o poate digera usor – toate aceste aducandu-i corpul dintr-o stare normala – alcalina – intr-o stare acida. Incercarea corpului de a neutraliza aceasta stare prin mentinerea calciului din sange la nivele ridicate, determina dezechilibrarea completa a nivelului mineralelor, impreuna atat cu epuizarea calciului din oase, cat si depozitarea excesului de calciu in articulatii, vase de sange si organe. In plus fata de acestea, consumul ridicat de grasimi infunda vasele de sange si face ca sangele sa se ingroase cu reziduuri, diminuându-i capacitatea de a transporta oxigen si substante nutritive. (5)
Corpul este supra-impovarat de sarcina de a face fata la proteinele in exces, la cantitatile imense de zahar si sare consumate zilnic, precum si la poluantii externi, adesea de neevitat, ingerati zi de zi, in cadrul stilului de viata modern. Coplesit de acest balast dificil de eliminat, organismul stocheaza ceea ce nu poate elimina in celulele adipoase si in interiorul vaselor sangvine, in organe si incheieturi, adesea creând un zid sau „inchistand” deseurile. Ramasitele de la o digestie incompleta se aduna in intestin si in organele de eliminare suprasolicitate, blocand functiile normale ale organelor. Se creaza o stare de intoxicare a intregului organism.
Aceste deseuri atrag necazuri pentru organism – toxinele din mediu sunt depozitate in tesuturile adipoase sau scapa de la fi descompuse de catre ficatul suprasolicitat si migreaza spre organele mai indepartate (inclusiv spre creier), unde corpul, slabit fiind, nu mai poate avea de-a face cu ele. Aceste tesuturi si depozite de otravuri devin terenul propice pentru hranirea si inmultirea microbilor si parazitilor  - coabitanti naturali ai corpurilor noastre -, dar al al caror numar scapa de sub control, intr-un mod alarmant, pentru ca sistemul imunitar slabit nu mai are rezervele de a se ocupa de ei. In cele din urma, in disperarea de a supravietui, celulele se intorc la forme primitive, care pot functiona, practic, in conditii de infometare. Din nefericire pentru organism, cu cat celulele devin mai primitive, cu atat mai putin ele isi indeplinesc „directivele” date de organul de care apartin, incepand sa adopte un comportament independent, reproducandu-se rapid, fara sa poata fi controlate: zona incarcata de toxicitate devine canceroasa. (3; 4; 5)
Traim intr-o stare de toxemie cronica
Majoritatea dintre noi, traind intr-un stil de viata occidental si avand o alimentatie moderna – cu excesele, deficientele si denaturarile sale – traim intr-o stare de toxemie cronica. Corpurile noastre incearca in mod repetat sa scape de aceasta situatie, prin „raceli”, „febra” si descarcari frecvente de mucus incarcat de toxine. In uter, aceasta ia de obicei forma unei descarcari albicioase, numita leucoree (etimologic: „scurgerea alba”). Leucoreea la fel ca menstruatia, este o stare „catarala” (inflamatorie), o stare de „scurgere” a mucusului, datorita congestiei cronice si inflamatorii. S-a observat ca femeile care au scurgeri abundente de mucus de acest fel sunt de asemenea susceptibile sa aiba simptome menstruale severe – ca si probleme cu constipatia. La fel ca orice stare catarala, leucoreea se produce intr-un corp acidifiat, infundat de produsii secundari ai consumului exagerat de proteine. (2:23, 36)
Congestia si inflamarea datorata toxemiei cauzeaza fragilitatea si largirea uterului, o presiune ridicata a sangelui, care supun la mare efort capilarele fine ale endometrului. Acestea – la fel ca toate vasele de sange ale organismului – devin periodic mai mult sau mai putin fragile, ca reactie la cresterile si descresterile de estrogen sau vitamina C din substantele nutritive, de bioflavonoide si beta-caroten (15:227-230; 13:109-110) – toate acestea jucand un rol important in intarirea peretilor capilari.
O functie importanta a vitaminei C este sa formeze si sa mentina rezistenta materialului gelatinos numit colagen, sau „tesut conjunctiv” care tine laolalta toate celulele din organism – inclusiv pe acelea din peretii vaselor sangvine. Bioflavonoidele – substante vegetale care se afla intotdeauna in alimente naturale care contin vitamina C – protejeaza aceasta vitamina si îi reduc cantitatea, daca este necesar. O deficienta alimentara a substantelor nutritive necesare formarii colagenului va determina colagenul sa fie subtire, poros si va cauza congestia tesuturilor cu substante straine, care se infiltreaza prin peretii capilari subtiri – incluzand virusi, toxine, substante ramase de la medicamente, substante alergene si reziduuri de la o digestie improprie (8:123). Acest lucru se intampla in „acumularile de apa” sau edeme, care umfla gleznele si degetele in timpul sarcinii si pe masura inaintarii in varsta.
Aproape nimeni, din civilizatia moderna, nu primeste destul din aceste nutrimente*4 esentiale din alimentatia sa. Cantitatile din alimente si bauturi industrializate sunt neglijabile, chiar si cantitatea lor din fructe – in mod normal, fructele fiind cea mai bogata sursa naturala, cantitatea de nutrimente din ele se reduce considerabil dupa ce fructul este cules si lasat la depozitat inainte de a fi consumat. Cu exceptia acelora care obisnuiesc sa consume zilnic o multime de fructe proaspete, majoritatea dintre noi traim intr-o stare de „scorbut subclinic” – cu sangerari si secretii bolnave, ne invinetim usor, ranile si oasele se vindeca greu, avem probleme la ochi si imunitate slaba (8:122-125). Iar la femei aceasta stare intensifica sangerarea menstruala.
Cercetatorii au observat ca o alimentare buna cu bioflavonoide in particular, pare sa fie esentiala pentru mentinerea unor pereti capilari puternici. Sucurile din comert si majoritatea suplimentelor de vitamina C, din care multe se bazeaza pe a pastra un nivel ridicat al vitaminei, nu contin bioflavonoide. De fapt, chiar si atunci cand oamenii consuma citrice – una dintrecele mai bune surse naturale de vitamina C – adesea ei arunca partea alba a cojii – exact partea bogata in bioflavonoide! Astfel ca nu este surprinzator ca multi dintre noi au deficit de aceste nutrimente – si nici ca peretii vaselor sangvine sunt slabi.
Unii cercetatori au indicat faptul ca beta-carotenul – nutrimentul care se transforma in vitamina A in timpul digestiei – poate juca un rol similar. O deficienta de vitamina A cauzeaza o crestere anormala si moartea prematura a celulelor din mucoase, cum ar fi cele care captusesc uterul, iar „acumularea de deseuri din abundenta”este eliminata si contribuie la producerea leucoreei. Se banuieste ca beta-carotenul poate avea un rol important pe cai inca neidentificate la rezistenta impotriva sangerarii. Deloc surprinzator, acest nutriment se gaseste adesea in cantitati mici in dietele moderne.
Dar exista si un alt unghi de a privi aceasta poveste. Cercetarile au descoperit ca bioflavonoidele si hormonul numit estrogen sunt surprinzator de asemanatoare, chiar interschimbabile in unele din functiile lor – inclusiv in folosirea lor pentru a intari peretii vaselor sangvine. Atunci cand mucoasa uterina – endometrul – se îngroasa in fiecare luna, se creaza multe vase minuscule de sange. In mod normal, acestea sunt intarite de catre bioflavonoide si nutrimente inrudite. Dar daca se intampla ca nivelele de estrogen din sange sa fie ridicate, si/sau rezerva de bioflavonoide sa fie scazuta, atunci, in locul acestora, se poate folosi estrogenul pentru a intari peretii vaselor sangvine.
La prima vedere, arata ca o mica inlocuire comoda – dar e o problema cu folosirea estrogenului in peretii capilari. Corpul incearca intotdeauna sa mentina stabil nivelul de estrogen din sange. Poate sa fie la un nivel scazut, constant, sau la un nivel ridicat, dar in orice caz, telul organismului este sa-l mentina stabil. Cand productia de estrogen din ovare scade in mod natural cca. 12 zile dupa ovulatie, nivelul de estrogen din sange scade si el. Cand se intampla sa scada foarte mult, corpul va incerca sa ridice nivelul prin retragerea de estrogen din peretii vaselor sangvine din intregul organism, slabindu-le si determinandu-le sa fie poroase. Poate ati observat ca in acest moment din luna chiar si o mica zgarietura sangereaza mai repede.
Cand se intampla acestea uterului, minusculele arteriole ale endometrului sunt lasate intr-o stare foarte fragila si sunt incapabile sa faca fata micilor contractii implicate in regresia endometrului, ca sa nu mai vorbim de orice fel de crestere a presiunii sangvine datorate congestiei toxice si constipatiei. Ele se sparg in proportie mare, iar tesuturile endometriale pe care le alimentau incep sa moara intr-o proportie la fel de mare. Mijloacele prin care aceste tesuturi ar fi putut fi reabsorbite au disparut, iar mucoasa, sângele si mucusul sunt varsate in ceea ce am ajuns sa numim „ciclu menstrual”. Cand ovarele incep din nou sa produca estrogen cateva zile mai tarziu, sangerarea se diminueaza si apoi se opreste.
Doua lucruri rezulta clar de aici: 1) ca estrogenul din peretii vaselor sangvine nu ar fi fost retras daca nivelurile de estrogen din sange nu ar fi scazut; si 2) ca o alimentatie din belsug cu bioflavonoide si nutrimente inrudite ar face ca acestea sa fie folosite in constructia de capilare in primul rand, in locul productiei de strogen, astfel evitandu-se riscul sangerarii datorate retragerii estrogenului din vasele sangvine.
Dupa menopauza, aceasta scadere este evitata in mod natural, datorita nivelelor scazute dar stabile, de estrogen produs. Poate fi evitata pe cale nenaturala prin ingerarea de medicamente cu hormoni sintetici, care o mentin la un nivel stabil. Dar inainte de anii de menopauza, de fapt interventia acestor cresteri si scaderi, in productia hormonala, este o parte naturala a ciclului de fertilitate, si nu rezulta nici un beneficiu din controlarea artificiala a nivelului hormonal. Ceea ce nu este natural, totusi, este sangerarea menstruala – iar aceasta poate fi eliminata prin schimbarea dietei, pentru a sfarsi cu congestionarea toxemiei si a asigura o alimentatie din abundenta cu nutrimentele necesare mentinerii unor vase de sange viguroase.
Ce trebuie schimbat in dieta pentru a elimina menstruatia?
Mâncarurile care contribuie la starea de toxemie sa nu mai fie consumate. Alimentele care construiesc sanatatea si in special tesuturi conjunctive puternice, fara sa suprasolicite digestia, sa fie singurele consumate. Corpul este ajutat sa elimine reziduurile toxice adunate in anii anteriori de stil de viata si dieta sarace. Corpul consuma din propria energie pentru digestie… Ideal ar fi sa nu mai consumam mancaruri care înglodeaza si acidifica organismul. Asta inseamna eliminarea produselor animale – carne, peste, lactate, oua – zahar si sare rafinate, ca si reducerea semnificativa a alimentelor bazate pe cereale uscate si chiar a grasimilor vegetale procesate (uleiuri). Dieta, in esenta, trebuie sa devina „cu adevarat vegetariana”, sau vegana, cu o predominanta de fructe si legume proaspete, vii in detrimentul celor gatite. In particular, cu cat este mai mare proportia de fructe vii in dieta, cu atat mai putin sunteti dispuse la a mai avea ciclu.
„Femeile care au o dieta vegetariana dominata de hrana vie au parte doar de cicluri foarte scurte, abia sesizabile, unde pierderile de sange sunt aproape nule. Dr. H.G. Beiler, in cartea sa The Natural Way to Sexual Health (Calea naturala spre sanatatea sexuala) explica faptul ca femeile au cicluri problematice doar datorita starii de toxicitate a sangelui lor, in care au ajuns datorita dietei tipic occidentale – care include foarte multe grasimi si proteine.”
Cel putin 50% si, in mod ideal, un procent ridicat din mancarea de la fiecare masa ar trebui sa fie format din hrana vie, iar aceasta sa fie consumata prima. Asta pentru ca enzimele prezente in portia vie sa poata ajuta corpul sa digere continutul intregii mese, inclusiv partea gatita.
Enzimele sunt molecule proteice produse de fiecare celula si tesut din corp, si sunt folosite in fiecare proces metabolic. Ele descompun alimentele si transporta nutrimentele; muta reziduurile celulare si le pregatesc pentru eliminare; ataseaza fierul de celulele rosii din sange (hematii) si fosforul de oase si de tesuturile nervoase; dizolva cheagurile de sange si fac posibila conceptia; iar ca parte a sistemului imunitar, ele ataca si descompun otravurile si substantele straine din sange si tesuturi. (16)
Toate alimentele, in starea lor neprelucrata termic, chiar si carnea – contin enzimele necesare propriei lor descompuneri. Daca mancarea este consumata nepreparata termic, propriile ei enzime o pot digera pana la 75%, fara sa faca apel la rezervele organismului. Gatirea alimentelor la temperatura de 53 grade Celsius distruge toate enzimele din acestea. Daca stai la o masa cu asemenea mancaruri din care au murit enzimele, corpul tau va trebui sa aduca enzime din alta parte ca sa le digere. Printre alte lucruri, asta slabeste sistemul imunitar. S-a observat ca dupa o masa alcatuita din mancare gatita, numarul de globule albe ale organismului creste, pentru ca aceste celule sunt folosite ca sa se transporte un supliment de enzime din organism la tubul digestiv, pentru a ajuta digestia. Daca acele globule albe din sange ar trebui ca sa fie folosite ca parte defensiva a sistemului imunitar, atunci capacitatea organismului de a face fata bolii ar suferi temporar. Pe de alta parte, o masa care este alcatuita din alimente vii – sau dupa o masa alcatuita din alimente vii, cat si gatite, dar la care cele vii au fost consumate primele – aceasta crestere a numarului de globule albe este nesemnificativa.
Dupa ani de zile de consum dominat de alimente golite de enzime, rezervele de enzime ale organismului sunt serios secatuite. Organele implicate – in special pancreasul, producatorul a numeroase enzime digestive – se umfla datorita supra-activitatii, apoi este epuizat, iar in final cedeaza de tot. Alimentele nu mai pot fi digerate corespunzator si sfarsesc prin a fermenta in tubul digestiv, producand toxine care sunt absorbite in fluxul sanguin si depozitate la incheieturi si in tesuturile moi. Apar situatii precum constipatia, boli sangvine, ulcere sângerânde, guta si artrita.
„…consumul din belsug de fructe proaspete, de sezon este uneori de ajuns pentru a reduce considerabil fluxul menstrual.”

Cand consumam alimentele vegetale pe care corpul nostru a fost menit sa le consume digestia este usoara, eficienta si creaza foarte putine reziduuri. Fructele sunt cele mai placute la gust si cele mai usor de digerat. Ele asigura o hranire completa, inclusiv proteinele adecvate, grasimi esentiale, minerale, vitamine. Fructul copt are singurele produse reziduale – in afara de fibrele vegetale – dioxidul de carbon si apa complet netoxice. La o dieta frugivora nu intervine constipatia; bacteriile intestinale benefice populeaza intestinul gros, corpul ramane intr-o stare alcalina – care este de preferat – in locul uneia acide; sangele este curat si liber de reziduuri, iar circulatia si presiunea sangelui sunt la parametri normali; nu se mai acumuleaza depozite de toxine – iar toxinele si reziduurile stocate in organism se elimina in mod gradat.
    
 Compilatie de Kytka Hilmar-Jezek, Ph.D - 1 august 2002
     Traducere de George Acu
foto: Viocomsa
     http://www.ecolife.ro/articole/sexualitate/menstruatia-un-fenomen-necesar.html
Citeste Menstruatia... (Partea a II-a- exemple) pe 
http://viocomsa1.blogspot.ro/




Niciun comentariu: