(partea
I)
Femeile
o numesc „blestemul”, cu infiorare si pe buna dreptate – sangerarea lunara a
menstruatiei, cu zilele sale de neplacere disconfort si durere, este napasta
existentei femeii, de la pubertate la menopauza, aceasta experienta mizerabila
este atat de universala in cultura noastra moderna, incat se presupune ca este
inevitabila.
Medicii
si mass-media incearca sa o puna intr-o lumina favorabila, prin comentarii
rasuflate despre „sacrificiul” pe care o fata il face „ca sa devina femeie”. Toate
femeile s-ar descotorosi bucuroasa de asta, daca ar putea sa o faca fara
riscuri! De fapt, menstruatia, in cea mai mare parte a experientei noastre, nu
este nici naturala nici sanatoasa. Ovulatia nu depinde de ea, iar aceasta
poate fi schimbata in bine foarte mult – chiar pâna-ntr-acolo incat a nu o avea
deloc si, in acelasi timp, a ramane sanatoasa si fertila. Despre cum se poate
face acest lucru s-a stiut si s-a scris de catre specialisti in probleme de
sanatate de secole intregi, si a fost practicat tot atat de indelung de femei
care au fost dispuse sa faca schimbarile implicate – simple, dar semnificative
– de mod de viata.
De ce
majoritatea dintre noi nu am auzit de acest lucru? Datorita schimbarilor de
viata implicate, care desi simple, reprezinta o schimbare destul de radicala
fata de majoritatea obiceiurilor de a
trai si a manca a femeii moderne. Nu este nevoie nici de medicamente, nici
chiar de suplimente alimentare, dar esential este adaptarea „modului de
alimentatie dominant natural” spunea Leslie Kenton scriitoare pe teme de
sanatate*1.
In
practica, asta inseamna ca fiecare masa sa contina mai multe alimente
proaspete, vii*2, decât alimente gatite sau preparate chimic/termic*3; ca
produsele animale sa fie eliminate
laolalta, impreuna cu sarea, zaharul, alcoolul, grasimile si uleiurile
rafinate, cu majoritatea condimentelor, a aditivilor artificiali si a
bauturilor excitante. Multi oameni spun ca „mai curând ar muri decat sa renunte
la acele mancaruri gustoase!” Si intr-adevar, asta si fac – dupa ce traiesc ani
de zile, cu o sanatate din ce in ce mai firava, trecand prin menstruatie si
„simptome” ale menopauzei, adesea sfarsind cu atac de cord si cancer.
Daca
esti o femeie tanara si inca nu treci prin semnele incomode si ingrijoratoare
ale dezechilibrului hormonal care afecteaza serios din ce in ce mai multe femei
de la 35 de ani incolo, atunci s-ar putea sa vrei sa te opui acestui fapt si sa
faci o asemenea schimbare. Dar gandeste-te la trecut, la vremea cand erai
adolescenta, imediat dupa ce ai avut prima menstruatie, - ai spus cumva, ca
atatea femei: „As face orice ca sa scap de aceste cicluri!” Cu siguranta,
femeile mai in varsta care au aflat despre lgatura dintre alimentatie si
menstruatie spun adesea: „Daca as fi stiut acest lucru cand eram fata, m-as fi
schimbat cu siguranta – dar acum nu mai am hotararea si determinarea necesare.”
Ele sunt literalmente uzate dupa atatea zeci de ani de „blestem”, secatuite de sanatate, de
vitalitate si entuziasm. Unele dintre aceste femei probabil se gandesc: „Nu mai
e mult pana la menopauza; ma voi impaca cu situatia inca o vreme, dupa care se
va termina.” Din nefericire, numai sangerarea se va termina, adesea dupa ani
intregi de menstruatie ingrozitor de neregulata. Iar semnele adiacente de boala
devin in curand atat de dramatice, incat nu mai pot fi ignorate; in acest
punct, femeile mai in varsta se pot simti din nou motivate sa-si imbunatateasca
viata, chiar daca acest lucru implica schimbari masive ale stilului de viata.
„Hemoragia
in uter nu este catusi de putin mai normala decat hemoragia in creier sau
plamani.”
De ce
au femeile menstruatie – si ce este normal in privinta acesteia?
In
timpul zilelor inainte de ovulatie, mucoasa uterina – endometrul – se
îngroasa, ca pregatire pentru o posibila conceptie. Daca ovulul eliberat la
ovulatie trece nefertilizat prin uter, tesaturile endometriale îngrosate nu mai
sunt necesare – iar la o femeie sanatoasa, ca si la animale in stareaa lor
salbatica, aceste tesuturi sunt reasorbite aproape in totalitate. Ceea ce
ramane este eliminat intr-o perioada scurta de timp, sub forma unei descarcari
usoare de mucus.
Majoritatea
femeilor din civilzatia moderna, totusi, trec lunar printr-o sangerare
abundenta si vlaguitoare – pe care nici rudele primate salbatice, nici oamenii
care traiesc aproape de natura nu o au. Medicii de vocatie au fost constienti
de mult timp ca natura nu a avut in intentie ca ciclul de ovulatie sa fie
insotit de crampe, de tensiune nervoasa sau de oricare simptom din lista cea
lunga pe care am ajuns sa le asociem cu „a fi la menstruatie” – ca sa nu mai
mentionam zilele de scurgere de sange pe care acum le acceptam ca fiind
„normale”, dar care de fapt se numesc „hemoragie”, altfel spus „…menstruatia…
este o hemoragie daunatoare care implica pierderea fluidului vital… Concluziile
acestor ginecologi care au studiat subiectul sunt ca, mai presus de orice,
menstruatia este o hemoragie. NICI O autoritate de pe Pamant nu poate
sustine cu indreptatire ca hemoragia este naturala si normala, necontând in ce
parte a corpului are loc aceasta.”(2.24)
„Hemoragia
NU reprezinta o stare de sanatate… Este o stare patologica si este intotdeauna daunatoare,
iar cateodata periculoasa. Hemoragia in uter nu este catusi de putin mai normala
decat hemoragia in creier sau in plamani. Este mai putin sanatoasa numai pentru
ca uterul este mai putin vital starii de sanatate pe termen scurt a corpului.”
(2:24)
De
asemenea, de mult timp s-a observat nu numai ca anumite femei – fara indoiala
sanatoase – chiar apartinand civilizatiei noastre, nu au niciodata menstruatie,
dar si ca femeile care nu au menstruatie pot fi fertile si pot avea copii
sanatosi. Asta inseamna ca ovulatia nu necesita menstruatie (2:28; 15:225).
Profesorul de igiena naturala Herbert Shelton a scris urmatoarele, despre
pacientii sai:
„Cunosc
personal o femeie care este mama a 5 copii si care nu a avut niciodata
menstruatie. Cunosc o alta care a avut menstruatie in timpul adolescentei, s-a
casatorit cu un barbat care si-a schimbat modul de viata intr-unul intr-adevar
natural; ea i s-a alaturat in acest regim sanatos al lui, a devenit un bun
exemplu de sanatate si a incetat sa mai aiba menstruatie.”(2:28)
Menstruatia,
asa cum o stim, ESTE obisnuita, atât de obisnuita incât este considerata o
„norma” si „normala”. Dar cu siguranta nu este sanatoasa – ori necesara.
Astfel,
de ce majoritatea femeilor din societatea noastra trec prin asemenea episoade
de sângerare? O indicatie vine de la animale. Rudele salbatice ale animalelor
domestice nu au menstruatie. Au sezon de imperechiere – numit calduri, rut sau
estru – care de obicei are loc o data sau de doua ori pe an. In aceste perioade
femelele sunt la ovulatie, iar organele lor genitale devin usor congestionate
si umezite cu mucus, in pregatire pentru imperechiere si conceptie. (2:36-37)
In salbaticie, natura a legat ovulatia strans de disponibilitatea hranei, iar
in perioadele de restriste rutul nu are loc. Dar la animalele domestice si la
cele tinute in gradini zoologice, care au acces constant la hrana nenaturala si
concentrata, imaginea este foarte diferita. Aceste animale trec printr-o
descarcare de sange periodic – echivalentul menstruatiei la femei. Acest fapt
se remarca in special la erbivorele care sunt hranite cu mancare foarte bogata
in proteine. Cand aceste animale captive sunt hranite din nou cu plantele
proaspete, naturale pe care le-ar consuma in mod normal, atunci menstruatia
inceteaza.
„Experimentele
facute pe animale au dovedit in mod graitor ca frecventa ovulatiei, si prin
urmare a estrului (care corespund menstruatiei la femei), este o functie DIRECT
legata de alimentatie. Supra-alimentarea, in special cu mancare super-proteica
(si in special cu proteine nerecomandate) are tendinta sa accelereze (sa
stimuleze) cresterea si plesnirea foliculilor Grafian (cei care produc ovulele)
prin crearea unui exces de lichid folicular. La femei acest fapt produce
descarcarea menstruala… Animalele care nu au fost domesticite NU au
menstruatie… Dar in conditii de domesticire sau captivitate, aceste perioade sexuale
devin mai frecvente, iar congestia genitala care le insoteste devine mai
intensa, pâna cand in final se manifesta sub forma de hemoragie menstruala. Majoritatea
cercetatorilor sunt acum de acord cu urmatorul fapt: cauza menstruatiei
animalelor domestice este hrana pe care acestea o primesc din mana omului. Cu
alte cuvinte, dupa ce animalul care nu avea menstruatie inainte – este
capturat, pre-estrul se transforma intr-o scurgere de sange, ca rezultat al
alimentelor nenaturale si al conditiilor artificiale de viata.” (2:37)
Este
aceasta cauza diferita catusi de putin in ceea ce priveste oamenii? Nu.
Efectele congestive tesuturilor uterine si capilarelor fine, sau a arteriolelor
care le alimenteaza pe acestea, sunt la fel pentru toate fiintele care au aceste
structuri. Iar cheia este hrana vie (live food, n. tr.).
Care
este legatura dintre alimentatie si menstruatie?
Ce se
intampla de fapt, in uter, incat il face sa sangereze? O dieta saraca – cu
excese notabile ale unor substante nutritive si deficit al altora – cauzeaza o
intrerupere a transportului substantelor nutritive inspre celule, precum si a
deseurilor dinspre celule, in tot organismul. Vasele de sange devin mai
poroase, permitand fluidului sa se prelinga intre celulele tesutului, acest
fapt creând congestie. Reziduurile de la o digestie improprie îsi aduc aportul
la o stare de intoxicare a intregului organism, sau toxemie. Deficientele
alimentare si dezechilibrul hormonal asociat acestora se combina, facand sa
creasca fragilitatea peretilor capilari, astfel incat, sub presiunea crescuta a
congestiei nenaturale, acestia se rup cand uterul se contracta pentru a se
descotorosi de tesuturile endometriale care nu mai sunt necesare dupa ce ovulul
nefertilizat a iesit.
„Majoritatea
cercetatorilor sunt de acord cu urmatorul fapt: cauza menstruatiei la animalele
domestice este mâncarea ce o primesc din mâna omului.”
Din
punct de vedere structural, corpul omenesc este destinat aceluiasi gen de
alimentatie pe care o consuma si celelalte primate. Dintii nostri, traectul
intestinal, organele de digestie si secretiile lor nu sunt precum cele ale unui
carnivor, cum ar fi lupul, si nici la fel ca cele ale unui erbivor, cum ar fi
vaca – dar sunt ale unui frugivor („care se hraneste mai ales cu fructe”) la
fel ca majoritatea maimutelor – fructe si materie vegetala.
Producerea
celulelor canceroase…
Alimentatia
omului modern, totusi, include o cantitate mare de mancare proteica, bazata pe
produse animale si pe legume si seminte uscate – din care pe niciuna nu o poate
digera usor – toate aceste aducandu-i corpul dintr-o stare normala – alcalina –
intr-o stare acida. Incercarea corpului de a neutraliza aceasta stare prin
mentinerea calciului din sange la nivele ridicate, determina dezechilibrarea
completa a nivelului mineralelor, impreuna atat cu epuizarea calciului din
oase, cat si depozitarea excesului de calciu in articulatii, vase de sange si
organe. In plus fata de acestea, consumul ridicat de grasimi infunda vasele de
sange si face ca sangele sa se ingroase cu reziduuri, diminuându-i capacitatea
de a transporta oxigen si substante nutritive. (5)
Corpul
este supra-impovarat de sarcina de a face fata la proteinele in exces, la
cantitatile imense de zahar si sare consumate zilnic, precum si la poluantii
externi, adesea de neevitat, ingerati zi de zi, in cadrul stilului de viata
modern. Coplesit de acest balast dificil de eliminat, organismul stocheaza ceea
ce nu poate elimina in celulele adipoase si in interiorul vaselor sangvine, in
organe si incheieturi, adesea creând un zid sau „inchistand” deseurile.
Ramasitele de la o digestie incompleta se aduna in intestin si in organele de
eliminare suprasolicitate, blocand functiile normale ale organelor. Se creaza o
stare de intoxicare a intregului organism.
Aceste
deseuri atrag necazuri pentru organism – toxinele din mediu sunt depozitate in
tesuturile adipoase sau scapa de la fi descompuse de catre ficatul
suprasolicitat si migreaza spre organele mai indepartate (inclusiv spre
creier), unde corpul, slabit fiind, nu mai poate avea de-a face cu ele. Aceste
tesuturi si depozite de otravuri devin terenul propice pentru hranirea si
inmultirea microbilor si parazitilor -
coabitanti naturali ai corpurilor noastre -, dar al al caror numar scapa de sub
control, intr-un mod alarmant, pentru ca sistemul imunitar slabit nu mai are
rezervele de a se ocupa de ei. In cele din urma, in disperarea de a
supravietui, celulele se intorc la forme primitive, care pot functiona,
practic, in conditii de infometare. Din nefericire pentru organism, cu cat
celulele devin mai primitive, cu atat mai putin ele isi indeplinesc
„directivele” date de organul de care apartin, incepand sa adopte un
comportament independent, reproducandu-se rapid, fara sa poata fi controlate:
zona incarcata de toxicitate devine canceroasa. (3; 4; 5)
Traim
intr-o stare de toxemie cronica
Majoritatea
dintre noi, traind intr-un stil de viata occidental si avand o alimentatie
moderna – cu excesele, deficientele si denaturarile sale – traim intr-o stare
de toxemie cronica. Corpurile noastre incearca in mod repetat sa scape de
aceasta situatie, prin „raceli”, „febra” si descarcari frecvente de mucus
incarcat de toxine. In uter, aceasta ia de obicei forma unei descarcari
albicioase, numita leucoree (etimologic: „scurgerea alba”). Leucoreea la
fel ca menstruatia, este o stare „catarala” (inflamatorie), o stare de
„scurgere” a mucusului, datorita congestiei cronice si inflamatorii. S-a
observat ca femeile care au scurgeri abundente de mucus de acest fel sunt de
asemenea susceptibile sa aiba simptome menstruale severe – ca si probleme cu
constipatia. La fel ca orice stare catarala, leucoreea se produce intr-un
corp acidifiat, infundat de produsii secundari ai consumului exagerat de
proteine. (2:23, 36)
Congestia
si inflamarea datorata toxemiei cauzeaza fragilitatea si largirea uterului, o
presiune ridicata a sangelui, care supun la mare efort capilarele fine ale
endometrului. Acestea – la fel ca toate vasele de sange ale organismului –
devin periodic mai mult sau mai putin fragile, ca reactie la cresterile si
descresterile de estrogen sau vitamina C din substantele nutritive, de
bioflavonoide si beta-caroten (15:227-230; 13:109-110) – toate acestea jucand
un rol important in intarirea peretilor capilari.
O
functie importanta a vitaminei C este sa formeze si sa mentina rezistenta
materialului gelatinos numit colagen, sau „tesut conjunctiv” care tine laolalta
toate celulele din organism – inclusiv pe acelea din peretii vaselor sangvine.
Bioflavonoidele – substante vegetale care se afla intotdeauna in alimente
naturale care contin vitamina C – protejeaza aceasta vitamina si îi reduc
cantitatea, daca este necesar. O deficienta alimentara a substantelor nutritive
necesare formarii colagenului va determina colagenul sa fie subtire, poros si
va cauza congestia tesuturilor cu substante straine, care se infiltreaza prin
peretii capilari subtiri – incluzand virusi, toxine, substante ramase de la
medicamente, substante alergene si reziduuri de la o digestie improprie
(8:123). Acest lucru se intampla in „acumularile de apa” sau edeme, care umfla
gleznele si degetele in timpul sarcinii si pe masura inaintarii in varsta.
Aproape
nimeni, din civilizatia moderna, nu primeste destul din aceste nutrimente*4
esentiale din alimentatia sa. Cantitatile din alimente si bauturi
industrializate sunt neglijabile, chiar si cantitatea lor din fructe – in mod
normal, fructele fiind cea mai bogata sursa naturala, cantitatea de nutrimente
din ele se reduce considerabil dupa ce fructul este cules si lasat la depozitat
inainte de a fi consumat. Cu exceptia acelora care obisnuiesc sa consume zilnic
o multime de fructe proaspete, majoritatea dintre noi traim intr-o stare de
„scorbut subclinic” – cu sangerari si secretii bolnave, ne invinetim usor,
ranile si oasele se vindeca greu, avem probleme la ochi si imunitate slaba
(8:122-125). Iar la femei aceasta stare intensifica sangerarea menstruala.
Cercetatorii
au observat ca o alimentare buna cu bioflavonoide in particular, pare sa
fie esentiala pentru mentinerea unor pereti capilari puternici. Sucurile din
comert si majoritatea suplimentelor de vitamina C, din care multe se bazeaza pe
a pastra un nivel ridicat al vitaminei, nu contin bioflavonoide. De fapt, chiar
si atunci cand oamenii consuma citrice – una dintrecele mai bune surse naturale
de vitamina C – adesea ei arunca partea alba a cojii – exact partea
bogata in bioflavonoide! Astfel ca nu este surprinzator ca multi dintre noi au
deficit de aceste nutrimente – si nici ca peretii vaselor sangvine sunt slabi.
Unii
cercetatori au indicat faptul ca beta-carotenul – nutrimentul care se
transforma in vitamina A in timpul digestiei – poate juca un rol similar. O
deficienta de vitamina A cauzeaza o crestere anormala si moartea prematura a
celulelor din mucoase, cum ar fi cele care captusesc uterul, iar „acumularea de
deseuri din abundenta”este eliminata si contribuie la producerea leucoreei. Se
banuieste ca beta-carotenul poate avea un rol important pe cai inca
neidentificate la rezistenta impotriva sangerarii. Deloc surprinzator, acest
nutriment se gaseste adesea in cantitati mici in dietele moderne.
Dar
exista si un alt unghi de a privi aceasta poveste. Cercetarile au descoperit ca
bioflavonoidele si hormonul numit estrogen sunt surprinzator de
asemanatoare, chiar interschimbabile in unele din functiile lor – inclusiv
in folosirea lor pentru a intari peretii vaselor sangvine. Atunci cand mucoasa
uterina – endometrul – se îngroasa in fiecare luna, se creaza multe vase
minuscule de sange. In mod normal, acestea sunt intarite de catre bioflavonoide
si nutrimente inrudite. Dar daca se intampla ca nivelele de estrogen din sange
sa fie ridicate, si/sau rezerva de bioflavonoide sa fie scazuta, atunci, in
locul acestora, se poate folosi estrogenul pentru a intari peretii vaselor
sangvine.
La prima
vedere, arata ca o mica inlocuire comoda – dar e o problema cu folosirea
estrogenului in peretii capilari. Corpul incearca intotdeauna sa mentina stabil
nivelul de estrogen din sange. Poate sa fie la un nivel scazut, constant, sau
la un nivel ridicat, dar in orice caz, telul organismului este sa-l mentina
stabil. Cand productia de estrogen din ovare scade in mod natural cca. 12
zile dupa ovulatie, nivelul de estrogen din sange scade si el. Cand se
intampla sa scada foarte mult, corpul va incerca sa ridice nivelul prin
retragerea de estrogen din peretii vaselor sangvine din intregul organism,
slabindu-le si determinandu-le sa fie poroase. Poate ati observat ca in acest
moment din luna chiar si o mica zgarietura sangereaza mai repede.
Cand
se intampla acestea uterului, minusculele arteriole ale endometrului sunt
lasate intr-o stare foarte fragila si sunt incapabile sa faca fata micilor
contractii implicate in regresia endometrului, ca sa nu mai vorbim de orice fel
de crestere a presiunii sangvine datorate congestiei toxice si constipatiei.
Ele se sparg in proportie mare, iar tesuturile endometriale pe care le
alimentau incep sa moara intr-o proportie la fel de mare. Mijloacele prin care
aceste tesuturi ar fi putut fi reabsorbite au disparut, iar mucoasa, sângele si
mucusul sunt varsate in ceea ce am ajuns sa numim „ciclu menstrual”. Cand
ovarele incep din nou sa produca estrogen cateva zile mai tarziu, sangerarea se
diminueaza si apoi se opreste.
Doua
lucruri rezulta clar de aici: 1) ca estrogenul din peretii vaselor sangvine nu
ar fi fost retras daca nivelurile de estrogen din sange nu ar fi scazut; si 2)
ca o alimentatie din belsug cu bioflavonoide si nutrimente inrudite ar face ca
acestea sa fie folosite in constructia de capilare in primul rand, in locul
productiei de strogen, astfel evitandu-se riscul sangerarii datorate retragerii
estrogenului din vasele sangvine.
Dupa
menopauza, aceasta scadere este evitata in mod natural, datorita nivelelor
scazute dar stabile, de estrogen produs. Poate fi evitata pe cale nenaturala
prin ingerarea de medicamente cu hormoni sintetici, care o mentin la un nivel
stabil. Dar inainte de anii de menopauza, de fapt interventia acestor cresteri
si scaderi, in productia hormonala, este o parte naturala a ciclului de
fertilitate, si nu rezulta nici un beneficiu din controlarea artificiala a
nivelului hormonal. Ceea ce nu este natural, totusi, este sangerarea menstruala
– iar aceasta poate fi eliminata prin schimbarea dietei, pentru a sfarsi cu
congestionarea toxemiei si a asigura o alimentatie din abundenta cu
nutrimentele necesare mentinerii unor vase de sange viguroase.
Ce
trebuie schimbat in dieta pentru a elimina menstruatia?
Mâncarurile
care contribuie la starea de toxemie sa nu mai fie consumate. Alimentele care
construiesc sanatatea si in special tesuturi conjunctive puternice, fara sa
suprasolicite digestia, sa fie singurele consumate. Corpul este ajutat sa elimine
reziduurile toxice adunate in anii anteriori de stil de viata si dieta sarace.
Corpul consuma din propria energie pentru digestie… Ideal ar fi sa nu mai
consumam mancaruri care înglodeaza si acidifica organismul. Asta inseamna
eliminarea produselor animale – carne, peste, lactate, oua – zahar si sare
rafinate, ca si reducerea semnificativa a alimentelor bazate pe cereale uscate
si chiar a grasimilor vegetale procesate (uleiuri). Dieta, in esenta, trebuie
sa devina „cu adevarat vegetariana”, sau vegana, cu o predominanta de fructe si
legume proaspete, vii in detrimentul celor gatite. In particular, cu cat este
mai mare proportia de fructe vii in dieta, cu atat mai putin sunteti dispuse la
a mai avea ciclu.
„Femeile
care au o dieta vegetariana dominata de hrana vie au parte doar de cicluri
foarte scurte, abia sesizabile, unde pierderile de sange sunt aproape nule. Dr.
H.G. Beiler, in cartea sa The Natural Way to Sexual Health (Calea naturala spre
sanatatea sexuala) explica faptul ca femeile au cicluri problematice doar
datorita starii de toxicitate a sangelui lor, in care au ajuns datorita dietei
tipic occidentale – care include foarte multe grasimi si proteine.”
Cel
putin 50% si, in mod ideal, un procent ridicat din mancarea de la fiecare masa ar
trebui sa fie format din hrana vie, iar aceasta sa fie consumata prima. Asta
pentru ca enzimele prezente in portia vie sa poata ajuta corpul sa digere
continutul intregii mese, inclusiv partea gatita.
Enzimele
sunt molecule
proteice produse de fiecare celula si tesut din corp, si sunt folosite in
fiecare proces metabolic. Ele descompun alimentele si transporta nutrimentele;
muta reziduurile celulare si le pregatesc pentru eliminare; ataseaza fierul de
celulele rosii din sange (hematii) si fosforul de oase si de tesuturile
nervoase; dizolva cheagurile de sange si fac posibila conceptia; iar ca
parte a sistemului imunitar, ele ataca si descompun otravurile si substantele
straine din sange si tesuturi. (16)
Toate
alimentele, in starea lor neprelucrata termic, chiar si carnea – contin
enzimele necesare propriei lor descompuneri. Daca mancarea este consumata nepreparata
termic, propriile ei enzime o pot digera pana la 75%, fara sa faca apel la
rezervele organismului. Gatirea alimentelor la temperatura de 53 grade Celsius
distruge toate enzimele din acestea. Daca stai la o masa cu asemenea
mancaruri din care au murit enzimele, corpul tau va trebui sa aduca enzime din
alta parte ca sa le digere. Printre alte lucruri, asta slabeste sistemul imunitar.
S-a observat ca dupa o masa alcatuita din mancare gatita, numarul de globule
albe ale organismului creste, pentru ca aceste celule sunt folosite ca sa se
transporte un supliment de enzime din organism la tubul digestiv, pentru a
ajuta digestia. Daca acele globule albe din sange ar trebui ca sa fie folosite
ca parte defensiva a sistemului imunitar, atunci capacitatea organismului de a
face fata bolii ar suferi temporar. Pe de alta parte, o masa care este
alcatuita din alimente vii – sau dupa o masa alcatuita din alimente vii, cat si
gatite, dar la care cele vii au fost consumate primele – aceasta crestere a
numarului de globule albe este nesemnificativa.
Dupa
ani de zile de consum dominat de alimente golite de enzime, rezervele de enzime
ale organismului sunt serios secatuite. Organele implicate – in special
pancreasul, producatorul a numeroase enzime digestive – se umfla datorita
supra-activitatii, apoi este epuizat, iar in final cedeaza de tot. Alimentele
nu mai pot fi digerate corespunzator si sfarsesc prin a fermenta in tubul
digestiv, producand toxine care sunt absorbite in fluxul sanguin si depozitate
la incheieturi si in tesuturile moi. Apar situatii precum constipatia, boli
sangvine, ulcere sângerânde, guta si artrita.
„…consumul
din belsug de fructe proaspete, de sezon este uneori de ajuns pentru a reduce
considerabil fluxul menstrual.”
Cand
consumam alimentele vegetale pe care corpul nostru a fost menit sa le consume
digestia este usoara, eficienta si creaza foarte putine reziduuri. Fructele
sunt cele mai placute la gust si cele mai usor de digerat. Ele asigura o
hranire completa, inclusiv proteinele adecvate, grasimi esentiale, minerale,
vitamine. Fructul copt are singurele produse reziduale – in afara de fibrele
vegetale – dioxidul de carbon si apa complet netoxice. La o dieta frugivora nu
intervine constipatia; bacteriile intestinale benefice populeaza intestinul
gros, corpul ramane intr-o stare alcalina – care este de preferat – in locul
uneia acide; sangele este curat si liber de reziduuri, iar circulatia si
presiunea sangelui sunt la parametri normali; nu se mai acumuleaza depozite de
toxine – iar toxinele si reziduurile stocate in organism se elimina in mod
gradat.
Compilatie de Kytka Hilmar-Jezek, Ph.D - 1 august 2002
Traducere de
George Acu
foto: Viocomsa
http://www.ecolife.ro/articole/sexualitate/menstruatia-un-fenomen-necesar.html
Citeste Menstruatia... (Partea a II-a- exemple) pe
http://viocomsa1.blogspot.ro/
Citeste Menstruatia... (Partea a II-a- exemple) pe
http://viocomsa1.blogspot.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu