Faceți căutări pe acest blog

marți, 1 februarie 2011

O explicatie a „Crizei”...de George Acu

Unui consilier financiar de prestigiu, i s-a solicitat sfatul de a explica (cu usurinta) aceasta criza, astfel încât oamenii de rând sa înteleaga cauza ei
... Prestigiosul consilier financiar a explicat aceasta criza într-un mod foarte simplu:
Un om s-a dus într-un sat unde nu calcase niciodata înainte si a oferit locuitorilor sai 100 ? pentru fiecare magar vândut. O mare parte din populatiei si-a vândut urgent animalele tipului respectiv. A doua zi, a venit din nou si a oferit un pret mai bun; 150 ? de magar, si alt numar important de sateni si-au vândut animalele. A treia zi a oferit 300 ? ... si asa lumea a vândut toti magarii ...
Vazând ca nimeni nu mai are animale, a oferit 500 ? pe magar, dând a se intelege ca saptamâna viitoare va reveni ca sa achizitioneze mai multi magari .... dupa care a plecat.
A patra zi, si-a trimis asistentul cu magarul pe care l-a cumparat în
acelasi sat pentru a-l oferi cu 400 ? bucata. Având în vedere câstigul potential pentru saptamâna urmatoare, satenii au cumparat "proprii lor magari" cu 400 ?
... cel care nu a avut bani, s-a împrumutat la "camatar".
In final, satenii au cumparat toti magarii din regiune ...
Cum era de asteptat, acest asistent a disparut, ca si primul ... si niciodata nu a mai reaparut.
Rezultat:
Satul s-a umplut de "magari" si "datornici" ...
Sa vedem ce s-a întâmplat mai departe: Cei care au împrumutat bani, si nu au reusit sa-si revânda magarii (la 500 ?), nu au putut rambursa împrumutul.
"Camatarii" s-au plâns Primariei spunând ca, daca nu vor fi platiti, se vor ruina, pentru ca nu mai pot imprumuta pe nimeni si atunci se va distruge tot satul.
Pentru ca „camatarii" sa nu ajunga în ruina, primarul (în loc să dea bani oamenilor de rând pentru a-si plati datoriile) le-a dat bani ... tot lor. Acestia, Având deja o mare parte din bani adunati, nu i-au iertat pe oameni de datoriile în care tocmai se bagasera .
Cum primarul satului a delapidat bugetul primariei, era si el, de asemenea, în datorii.
Atunci, a cerut bani împrumut la alte primarii; dar acestea i-au spus ca nu-l pot ajuta, deoarece, in situatia in care se afla el acum, nu vor putea recupera niciodata banii.

Rezultatul:
Smecherii de la inceput, plini de bani ...
Camatarii; cu profiturile lor rezolvate si o multime de oameni care continua sa perceapa ceea ce au împrumutat plus dobânda, chiar "preluarea magarilor devalorizati" si cu care ei nu vor acoperi întreaga datorie ...
Restul - oameni ruinati, distrusi si fara nici-un magar, pe tot restul vietii lor ...
Primaria ruinata ...

Ce s-a întâmplat in final ?
Pentru a rezolva acest lucru si a salva toata populatia, Primaria a redus salariile functionarilor sai...

foto: Viocomsa



Posted by Picasa

Niciun comentariu: