Faceți căutări pe acest blog

luni, 21 februarie 2011

Secretul finlandezilor – sistemul educativ

Sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat și mai bun din lume. Oare când se va întâmpla și la noi așa ceva? Finlanda, cu aproximativ cinci mlioane și jumătate de locuitori este, în același timp, și una dintre țările cu cele mai ridicate nivele de trai din lume. În urma perioadei de gravă recesiune economică din anii 90, guvernul a hotărât să aloce fonduri importante educației, cercetării și tehnologiei. Rezultatul: în mai puțin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri ca bunăstare socială și bogăție.
Exemplul Nokia. La început un sat cu o singură fabrică, de cizme de cauciuc. Apoi o fabrică de televizoare. În sfârșit pe baza alianței dintre patronat și sindicate, se mizează pe telefonia celulară. Astăzi sunt lideri mondiali, înaintea Germaniei, Japoniei și Statelor Unite.

De ce este atât de obișnuit ca în Finlanda, un adolescent normal să termine primele 8 clase cu medii excelente, vorbind o engleză perfectă și citind o carte pe săptămână?

07:45 – Saili (15 ani) așteaptă autobuzul urban care îl va lăsa la poarta școlii (nu există autobuze școlare). Finlandezii încearcă să-i facă pe fiii lor să fie independenți de mici. Pe foarte puțini dintre ei, părinții lor îi duc cu mașina până la școală. Conform legii, nici un elev nu poate locui la mai mult de 5 km de școală, iar biletul de autobuz este subvenționat. În exterior, instalațiile școlii dau o împresie spartană: Nici un muc de țigară, nicio hârtie pe jos, nici un grafitti pe ziduri.
09:15 – Orele de 45 de minute.
Finlandezii mizează pe studiile de limba maternă, matematică și engleză. 75% din materii sunt comune în toată țara. Restul îl alege școala, de acord cu profesorii, părinții și elevii. Orele sunt scurte, intense și, mai ales foarte participative. În interiorul școlii, curățenia este și mai evidentă: Pe bănci și pupitre nu sunt semne, și nu se scrijelește nimic. Școala este publică și bineînțeles, gratuită, dar cu instalații demne de un colegiu „scump” din Spania. Sălile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasmă cu circuit închis, acvariu de 200 de litri cu pești tropicali, bucătărie completă, dispozitive audiovizuale, aer condiționat, multe plante.
Fiecare doi elevi au câte un calculator. O duzină de mașini de cusut în sala de croitorie, aparate de sudură, scule de tâmplărie, schiuri… O sală de sport acoperită, un auditoriu pentru orele de teatru și o sală de mese cu autoservire. Cărțile sunt gratuite, materialul școlar e gratuit, mâncarea e gratuită.
12:00 – Mâncare caldă, nutritivă și gratuită. Saili are o jumătate de oră pentru prânz, la restaurantul școlii. Legea finlandeză obligă ca meniul să fie gratuit, nutritiv, și cu multe feluri de salate și fructe. Se bea apă sau lapte.
Costurile le plătește municipalitatea fiecărui oraș. Dacă orele se prelungesc până după amiază, școala are obligația de a oferi o gustare elevilor.
16:05 – Înapoi acasă, Saili joacă hockey cu fratele său mai mic. Nu există delicvență, străzile sunt sigure. Când se lasă seara, Saili și fratele lui, care au învățat să gătească la școală, pregătesc cina pentru părinții lui dacă aceștia întârzie la serviciu.
18:30 – Cina și sauna (aceasta de 3 ori pe săptămână) sunt momentele în care familia se află împreună. Se conversează mult, mai ales despre proiectele copiilor, dorințele, progresele și nevoile lor. Dar în aceeași măsură, se fac planuri de vacanță pentru toată familia în comun.
20:15 – Temele și la culcare. Copiii finlandezi au foarte multe teme de acasă, deși Saili le termină rapid, într-o oră sau două, pentru că de-abia așteaptă să se urce în pat și să citească Harry Potter în engleză. Pentru Saili școala e ca un serviciu.

Dacă un copil dorește să studieze, poate să ajungă medic, sau judecător ori inginer, chiar dacă familia sa este una săracă.

-Educația fiecărui copil costă statul finlandez 200.000 de euro, de la grădiniță până la absolvirea unei universități. Sunt banii cei mai bine folosiți din impozite. Studenții plătesc doar cărțile și mâncarea (2,50 Euro la restaurantul facultății). Apoi statul îi ajută să se emancipeze, dîndu-le subvenții pentru închirierea unei locuințe și primul salariu.
- Elevii au un respect total față de profesori, nu poartă uniforme dar sunt întotdeauna simplu și corect îmbrăcați și pieptănați.
- Într-o școală din centrul capitalei Helsinki, sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este același. Sistemul educațional nu este elitist, și nu urmărește producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cât mai înalt.
- Temele sunt sfinte. Este de neconceput ca un elev să scoată o fițuică la un examen. Cel care ar face-o ar fi izolat de către restul de elevi. „De ce să riști când poți să studiezi.” Pe aceeași linie, ca adulți, nu-și vor imagina ce este evaziunea fiscală. Nu e de mirare că Finlanda se află în fruntea țărilor cu cele mai ridicate statistici de transparență și cea mai scăzută corupție politică.
Președinta Finlandei, Tarja Halonen, licențiată în drept și profesoară: „Când îi cert pe studenții mei, le spun că irosesc banii contribuabililor.”
- Nu există repetenți, pentru simplul motiv că se studiază până se ia examenul, iar promovarea în anul următor este automată.
- „Ziua de lucru” a lui Saili este intensă de la 8 până la 3. Orele sunt scurte, de 45 de minute. Una dintre recreații se petrece obligatoriu afară, în aer liber. Se stimulează raționamentul critic înaintea memorizării mecanice. Sunt programate și ore relaxante, cum ar fi cursuri de dansuri de salon, teatru, artă digitală, coafură, arte marțiale, hockey, schi, gastronomie, primul ajutor, dulgherie, sau muzică. Elevii cântă la diferite instrumente și, încă o dată se stimulează gândirea critică și se discută. (Sursa: wordpress.com)

Niciun comentariu: