Faceți căutări pe acest blog

marți, 24 iunie 2014

Fenomene meteo rare in zona romaneasca: Supercelula si fulgerul globular

…Supercelula semnalata... doar cateva minute in jurul orei 10:30 azi, 24 iunie 2014 la statia meteo Vlahita, Harghita, vizibila si la Ciceu, Miercurea Ciuc.
Supercelula este o celula singulara foarte dezvoltata, avand aceeasi marime ca si multicelulele si se formeaza prin forfecarea puternica a vantului si in conditii de mare instabilitate atmosferica. Se poate dezvolta pornind de la furtuni, iar la aproximativ o ora de la initierea convectiei ajunge la marimea unui sistem multicelular, deosebindu-se de acesta prin curentii ascendenti foarte puternici care pot sustine o cantitate mai mare de precipitatii, dar si prin prezenta fenomenului de grindina care poate produce pagube insemnate. Sistemul noros, cu diametrul cuprins intre cativa kilometri pana la zeci de kilometri, prin rotatia curentului ascendent poarta numele de mezociclon, iar impreuna cu celula de furtuna asociata, este o supercelula. In curentul turbionar al unei supercelule poate aparea, in conditii speciale, chiar si fenomenul de tornada.

Fulgerul globular este un posibil fenomen atmosferic electric despre care se cunosc foarte puține lucruri. Termenul se referă la aparițiile unor obiecte sferice, de obicei luminoase, care variază ca mărime de la un bob de mazăre la câțiva metri în diametru. Acest fenomen este de obicei asociat cu furtunile, dar durează mult mai mult decât fracțiunea de secundă a unui fulger. Multe dintre primele descrieri timpurii spun că în cele din urmă mingea explodează, uneori cu consecințe fatale, lăsând în urma sa un miros de sulf.

Niciun comentariu: