Desi parerea ca stramosii nostrii s-ar
fi hranit mult mai sanatos este
actual este perfect echilibrat, iar arta
culinara foarte sofisticata nu ar
exercita nici o influenta negativa
asupra sanatatii. Cineva a fost chiar de
parere ca industria chimica si cea
farmaceutica ar contribui substantial ca
oamenii sa ajunga la o varsta inaintata.
Vrem sa urmarim pana unde si in ce
masura cele de mai sus corespund
adevarului.
Este categoric ca acum 500-1000 de ani
stramosii nostrii fierbeau totul, cu
exceptia unor fructe care nici nu erau
considerate alimente.
Atunci fierberea era considerata o
adevarata "predigestie" , ca pregateste
alimentele pentru absorbtia si
asimilarea lor in organism, deci, cu cat se
folosea mai intens, cu atat era mai bine
pentru om. Cand, cu vreo suta de
ani in urma, Louis Pasteur a inventat
pasteurizarea ca mijloc de protejare a
sanatatii impotriva agentilor patogeni,
spaima fata de microorganismele
generatoare de boli s-a raspandit in
intreaga lume, spaima care mai persista
si azi. Prin ziare, carti, manuale de
gastronomie si tratatele de dietetica
a numerosi medici, s-a trambitat ca
totul trebuie sa fie fiert si
pasteurizat. Dar dupa ce Dr. Bircher a
descoperit, acum cateva decenii,
asa-numitele cereale Bircher, si a
dovedit valoarea ridicata a salatelor si
fructelor crude,
"inaltandu-le" la rangul de hrana, precum maslinele, s-a
creat un nou curent de opinie care viza
un alt mod de viata, mai sanatos.
In tineretea mea, acum 50 de ani, la
masa noastra cea de toate zilele, se
manca numai mancare gatita sau coapta, o
hrana care, in mare masura, era
devalorizata. Eram oprit sa beau lapte
crud, desi aveam propriile noastre
vaci, care erau foarte sanatoase. In
schimb, laptele fiert, painea proaspata
si zaharul rafinat erau utilizate din
belsug. Conform conceptiilor acelor
timpuri se pare ca eram foarte bine
hranit. Si totusi, cand ma cautai eram
racit, aveam febra si am trecut prin
toate bolile copilariei, pe care le-am
facut in forme destul de grave. Iar, in
plus, inca de la varsta de sase ani
am avut prima intalnire cu destinul...
Mai tarziu, in ciuda deselor
controale, maselele mi se cariau mereu.
La varsta de 16 ani a trebuit sa-mi
pun ochelari. La scoala eram foarte
emotiv si uituc, ambele fiind semne
vadite ale unor nervi slabiti.
Laptele si cerealele contin foarte mult
fosfor si calciu, care se stie ca
sunt deosebit de importante pentru
metabolismul celulei nervoase. Raportat
la cantitatile de lapte si paine pe care
le-am mancat in copilarie, maselele
si sistemul meu nervos ar fi trebuit sa
fie deosebit de sanatoase si
rezistente. Dimpotriva, atat dantura cat
si nervii mei se aflau intr-o stare
de slabiciune avansata. In ceea ce
priveste aspectul exterior eram mare si
puternic, totusi desele imbolnaviri
dovedeau subalimentatia.
Astazi, dupa ce mi s-au deschis ochii,
sustin ca daca as fi respectat o
alimentatie corecta, as fi fost scutit
de toate necazurile si bolile
amintite, de dintii artificiali, de
ochelari si de multe alte neplaceri.
Sunt convins ca as fi fost un copil mai
putin plapand si as fi putut fi un
elev mai bun. Tin sa mentionez ca fetita
mea, care a fost hranita de mica
(din saptamana a treia) cu cruditati, nu
a plans aproape deloc ca sugar.
Trista poveste a copilariei mele s-a
repetat in cazurile a mii de copii si
se mai repeta si azi. Tot atat de multi
sunt si copiii care au murit de
timpuriu din cauza greselilor de
alimentatie. Se spune ca acum 100 de ani
fiecare al treilea copil murea pana la
varsta de sase ani. Pot spune ca
bolnavii care se sting incet, prin
ospicii sau prin institutii asemanatoare,
nu ar fi ajuns in aceasta situatie daca
ar fi primit suficienta hrana vie.
Ereditatea poate avea si ea un rol,
totusi, in majoritatea cazurilor, cauza
bolii trebuie cautata in subalimentatia
sistemului nervos. Urmarea este ca
si cel mai usor dezechilibru psihic
poate genera catastrofe. Este de dorit
ca, in primul rand in astfel de
institutii, ospicii si spitale, sa se
recunoasca neajunsurile alimentatiei
fierte si sa se urmareasca indreptarea
ei. Trebuie sa se verifice practic
faptul ca bolnavii se invioreaza de
indata ce primesc hrana cruda.
Obisnuitul regim cu carne fiarta nu este in
nici un caz cel adecvat unor astfel de
bolnavi: deseori, in majoritatea
cazurilor, tocmai aceasta hrana a
generat boala.
La ridicarea mediei de varsta au
contribuit multe. Cu 50 de ani in urma s-a
ajuns la concluzia ca sunt absolut
necesare un regim de viata si o
alimentatie mai sanatoase. S-au format
asociatii si institute favorabile
unei atari reforme conceptuale. S-a
publicat literatura despre tratamentul
naturist si alimentatia pe baza de
cruditati. Foarte eficace au fost
conferintele si cursurile organizate de
aceste societati. Chiar si unii
medici si-au schimbat opiniile.
Practicarea sporturilor, o igiena
individuala mai buna, generalizarea
instalatiilor de baie amenajate in
aproape fiecare casa si multe altele au
contribuit si ele la prelungirea mediei
de viata.
Multumita chirurgiei moderne, a
ingrijirii mai bune a bolnavilor, unora
dintre ei li s-a putut prelungi viata cu
cativa ani. Izbitor este declinul
mortalitatii copiilor, pentru ca astazi
multe boli specifice copilariei sunt
tratate cum trebuie si, in loc sa li se
dea sugarilor lapte fiert, amestecat
cu ceai de musetel alaturi de fainuri
fierte, li se dau mai ales lapte praf
nefiert, banane si alte fructe crude.
Din pacate fainurile mai joaca inca un
rol de seama in alimentatia lor.
Industria farmaceutica a ajutat si ea la
prelungirea vietii omului, prin
faptul ca medicamentele amelioreaza
bolile - chiar daca nu le vindeca. Cum
s-ar zice, bolnavul nu moare, dar nici
sanatos nu este. Dupa cum s-a mai
spus, de fapt, doar vindecarea
simptomelor si nu a organismului uman in
totalitate. In plus, in cele mai multe
cazuri, medicamentele au, de cele mai
multe ori, efecte secundare nocive. Daca
o boala dispare dupa tratament, ea
fie apare mai tarziu, fie dupa
vindecarea ei aparenta se manifesta alte
boli. Initial trebuie indepartata cauza
maladiei, altfel nu are nici un rost
nici un tratament. Indiferent daca
natura afectiunii este de ordin psihic
sau de alt ordin, intr-o atare situatie
s-a ajuns printr-o alimentatie
gresita, caci datorita ei si-au gasit
microbii un teren mai "usor" de
atacat.
Metodele de azi pentru vindecarea
bolilor pot fi ilustrate prin urmatoarea
comparatie: un om este intr-o barca; apa
poate patrunde in barca printr-un
orificiu; cel din barca, in loc sa
inchida orificiul prin care patrunde apa,
se lupta sa o scoata cu un faras: o
munca de Sisif; cu totul istovit de
puteri, se mai poate mentine deasupra
apei un timp, dar pana la urma se
ineaca. Apa reprezinta toata
"murdaria", deseurile, reziduurile cu care se
incarca, in permanenta, organismul
bolnav, prin alimentatia
necorespunzatoare si medicamentele
toxice, pentru ca, pana la urma,
bolnavul sa "se inece" in ele.
Farasul este imaginea modului in care
poate ajuta medicina si chirurgia
moderna.
Cu o suta de ani in urma nu se dispunea
nici macar de "faras" ca sa scoata
apa, de aceea se murea rapid. Astazi
boala este doar taraganata, pentru ca
nu este inlaturata cauza; de aici, multe
spitale si... o medie de viata mai
lunga!
Multi oameni nu pot sa creada ca exista
o cura asa-zis minune
(regim-minune) , fara ca ea sa fie
cunoscuta si sa patrunda in cele mai
diverse medii sociale. Regimul minune
exista, este verificat, dar nu poate
sa patrunda din doua motive:
Primul - cei mai multi medici il
inlatura din capul locului. "Ieftinatatea"
hranei de cruditati este prea putin
"interesanta" pentru ei. Din acest
motiv, niciodata nu vor putea iesi
biruitoare meritele acestei alimentatii.
Al doilea motiv este generat chiar de
cel bolnav, caci el, tine mai mult la
"placerile burtii" decat la
sanatatea sa, pentru ca nu stie ca si
alimentatia de cruditati poate procura
satisfactii gustative. Nu se gandeste
nimeni ca o suferinta ce treneaza ani de
zile poate, ca urmare a unei
alimentatii gresite, precede de cele mai
multe ori moartea.
Am intrebat o data un medic de ce nu-si
trateaza pacientii in mod natural,
pornind de la cauza bolii. El mi-a
raspuns ca pacientul vrea sa vada o
reactie rapida, altfel alearga la un alt
medic. Nu am avut insa impresia ca
era un nestiutor in ceea ce priveste
vindecarea prin terapie naturista. In
universitatile noastre se preda in
exclusivitate chimioterapia si
farmacoterapia, de aceea, astazi,
utilizarea medicamentelor este mai mult
decat una din practicile medicale, este
singura aplicata, ceea ce este egal
cu o crima fata de om. Ce poate sa
insemne prelungirea vietii fara
sanatate?"
Sursa: Hrana vie, o speranta pentru
fiecare - de Ernst Gunter
Copyright (c) 2023 Viocomsa All Rights Rezerved
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu