Faceți căutări pe acest blog

joi, 7 iulie 2022

DE CE, AZI, OAMENII TRAIESC MAI MULT? de Ernst GUNTER

 

Desi parerea ca stramosii nostrii s-ar fi hranit mult mai sanatos este
varsta a crescut, se considera ca sistemul de nutritie

actual este perfect echilibrat, iar arta culinara foarte sofisticata nu ar
exercita nici o influenta negativa asupra sanatatii. Cineva a fost chiar de
parere ca industria chimica si cea farmaceutica ar contribui substantial ca
oamenii sa ajunga la o varsta inaintata. Vrem sa urmarim pana unde si in ce
masura cele de mai sus corespund adevarului.
Este categoric ca acum 500-1000 de ani stramosii nostrii fierbeau totul, cu
exceptia unor fructe care nici nu erau considerate alimente.
Atunci fierberea era considerata o adevarata "predigestie" , ca pregateste
alimentele pentru absorbtia si asimilarea lor in organism, deci, cu cat se
folosea mai intens, cu atat era mai bine pentru om. Cand, cu vreo suta de
ani in urma, Louis Pasteur a inventat pasteurizarea ca mijloc de protejare a
sanatatii impotriva agentilor patogeni, spaima fata de microorganismele
generatoare de boli s-a raspandit in intreaga lume, spaima care mai persista
si azi. Prin ziare, carti, manuale de gastronomie si tratatele de dietetica
a numerosi medici, s-a trambitat ca totul trebuie sa fie fiert si
pasteurizat. Dar dupa ce Dr. Bircher a descoperit, acum cateva decenii,
asa-numitele cereale Bircher, si a dovedit valoarea ridicata a salatelor si
fructelor crude, "inaltandu-le" la rangul de hrana, precum maslinele, s-a
creat un nou curent de opinie care viza un alt mod de viata, mai sanatos.
In tineretea mea, acum 50 de ani, la masa noastra cea de toate zilele, se
manca numai mancare gatita sau coapta, o hrana care, in mare masura, era
devalorizata. Eram oprit sa beau lapte crud, desi aveam propriile noastre
vaci, care erau foarte sanatoase. In schimb, laptele fiert, painea proaspata
si zaharul rafinat erau utilizate din belsug. Conform conceptiilor acelor
timpuri se pare ca eram foarte bine hranit. Si totusi, cand ma cautai eram
racit, aveam febra si am trecut prin toate bolile copilariei, pe care le-am
facut in forme destul de grave. Iar, in plus, inca de la varsta de sase ani
am avut prima intalnire cu destinul... Mai tarziu, in ciuda deselor
controale, maselele mi se cariau mereu. La varsta de 16 ani a trebuit sa-mi
pun ochelari. La scoala eram foarte emotiv si uituc, ambele fiind semne
vadite ale unor nervi slabiti.
Laptele si cerealele contin foarte mult fosfor si calciu, care se stie ca
sunt deosebit de importante pentru metabolismul celulei nervoase. Raportat
la cantitatile de lapte si paine pe care le-am mancat in copilarie, maselele
si sistemul meu nervos ar fi trebuit sa fie deosebit de sanatoase si
rezistente. Dimpotriva, atat dantura cat si nervii mei se aflau intr-o stare
de slabiciune avansata. In ceea ce priveste aspectul exterior eram mare si
puternic, totusi desele imbolnaviri dovedeau subalimentatia.
Astazi, dupa ce mi s-au deschis ochii, sustin ca daca as fi respectat o
alimentatie corecta, as fi fost scutit de toate necazurile si bolile
amintite, de dintii artificiali, de ochelari si de multe alte neplaceri.
Sunt convins ca as fi fost un copil mai putin plapand si as fi putut fi un
elev mai bun. Tin sa mentionez ca fetita mea, care a fost hranita de mica
(din saptamana a treia) cu cruditati, nu a plans aproape deloc ca sugar.
Trista poveste a copilariei mele s-a repetat in cazurile a mii de copii si
se mai repeta si azi. Tot atat de multi sunt si copiii care au murit de
timpuriu din cauza greselilor de alimentatie. Se spune ca acum 100 de ani
fiecare al treilea copil murea pana la varsta de sase ani. Pot spune ca
bolnavii care se sting incet, prin ospicii sau prin institutii asemanatoare,
nu ar fi ajuns in aceasta situatie daca ar fi primit suficienta hrana vie.
Ereditatea poate avea si ea un rol, totusi, in majoritatea cazurilor, cauza
bolii trebuie cautata in subalimentatia sistemului nervos. Urmarea este ca
si cel mai usor dezechilibru psihic poate genera catastrofe. Este de dorit
ca, in primul rand in astfel de institutii, ospicii si spitale, sa se
recunoasca neajunsurile alimentatiei fierte si sa se urmareasca indreptarea
ei. Trebuie sa se verifice practic faptul ca bolnavii se invioreaza de
indata ce primesc hrana cruda. Obisnuitul regim cu carne fiarta nu este in
nici un caz cel adecvat unor astfel de bolnavi: deseori, in majoritatea
cazurilor, tocmai aceasta hrana a generat boala.
La ridicarea mediei de varsta au contribuit multe. Cu 50 de ani in urma s-a
ajuns la concluzia ca sunt absolut necesare un regim de viata si o
alimentatie mai sanatoase. S-au format asociatii si institute favorabile
unei atari reforme conceptuale. S-a publicat literatura despre tratamentul
naturist si alimentatia pe baza de cruditati. Foarte eficace au fost
conferintele si cursurile organizate de aceste societati. Chiar si unii
medici si-au schimbat opiniile.
Practicarea sporturilor, o igiena individuala mai buna, generalizarea
instalatiilor de baie amenajate in aproape fiecare casa si multe altele au
contribuit si ele la prelungirea mediei de viata.
Multumita chirurgiei moderne, a ingrijirii mai bune a bolnavilor, unora
dintre ei li s-a putut prelungi viata cu cativa ani. Izbitor este declinul
mortalitatii copiilor, pentru ca astazi multe boli specifice copilariei sunt
tratate cum trebuie si, in loc sa li se dea sugarilor lapte fiert, amestecat
cu ceai de musetel alaturi de fainuri fierte, li se dau mai ales lapte praf
nefiert, banane si alte fructe crude. Din pacate fainurile mai joaca inca un
rol de seama in alimentatia lor.
Industria farmaceutica a ajutat si ea la prelungirea vietii omului, prin
faptul ca medicamentele amelioreaza bolile - chiar daca nu le vindeca. Cum
s-ar zice, bolnavul nu moare, dar nici sanatos nu este. Dupa cum s-a mai
spus, de fapt, doar vindecarea simptomelor si nu a organismului uman in
totalitate. In plus, in cele mai multe cazuri, medicamentele au, de cele mai
multe ori, efecte secundare nocive. Daca o boala dispare dupa tratament, ea
fie apare mai tarziu, fie dupa vindecarea ei aparenta se manifesta alte
boli. Initial trebuie indepartata cauza maladiei, altfel nu are nici un rost
nici un tratament. Indiferent daca natura afectiunii este de ordin psihic
sau de alt ordin, intr-o atare situatie s-a ajuns printr-o alimentatie
gresita, caci datorita ei si-au gasit microbii un teren mai "usor" de
atacat.
Metodele de azi pentru vindecarea bolilor pot fi ilustrate prin urmatoarea
comparatie: un om este intr-o barca; apa poate patrunde in barca printr-un
orificiu; cel din barca, in loc sa inchida orificiul prin care patrunde apa,
se lupta sa o scoata cu un faras: o munca de Sisif; cu totul istovit de
puteri, se mai poate mentine deasupra apei un timp, dar pana la urma se
ineaca. Apa reprezinta toata "murdaria", deseurile, reziduurile cu care se
incarca, in permanenta, organismul bolnav, prin alimentatia
necorespunzatoare si medicamentele toxice, pentru ca, pana la urma,
bolnavul sa "se inece" in ele. Farasul este imaginea modului in care
poate ajuta medicina si chirurgia moderna.
Cu o suta de ani in urma nu se dispunea nici macar de "faras" ca sa scoata
apa, de aceea se murea rapid. Astazi boala este doar taraganata, pentru ca
nu este inlaturata cauza; de aici, multe spitale si... o medie de viata mai
lunga!
Multi oameni nu pot sa creada ca exista o cura asa-zis minune
(regim-minune) , fara ca ea sa fie cunoscuta si sa patrunda in cele mai
diverse medii sociale. Regimul minune exista, este verificat, dar nu poate
sa patrunda din doua motive:
Primul - cei mai multi medici il inlatura din capul locului. "Ieftinatatea"
hranei de cruditati este prea putin "interesanta" pentru ei. Din acest
motiv, niciodata nu vor putea iesi biruitoare meritele acestei alimentatii.
Al doilea motiv este generat chiar de cel bolnav, caci el, tine mai mult la
"placerile burtii" decat la sanatatea sa, pentru ca nu stie ca si
alimentatia de cruditati poate procura satisfactii gustative. Nu se gandeste
nimeni ca o suferinta ce treneaza ani de zile poate, ca urmare a unei
alimentatii gresite, precede de cele mai multe ori moartea.
Am intrebat o data un medic de ce nu-si trateaza pacientii in mod natural,
pornind de la cauza bolii. El mi-a raspuns ca pacientul vrea sa vada o
reactie rapida, altfel alearga la un alt medic. Nu am avut insa impresia ca
era un nestiutor in ceea ce priveste vindecarea prin terapie naturista. In
universitatile noastre se preda in exclusivitate chimioterapia si
farmacoterapia, de aceea, astazi, utilizarea medicamentelor este mai mult
decat una din practicile medicale, este singura aplicata, ceea ce este egal
cu o crima fata de om. Ce poate sa insemne prelungirea vietii fara
sanatate?"
 
Sursa: Hrana vie, o speranta pentru fiecare - de Ernst Gunter
 

Copyright (c) 2023 Viocomsa All Rights Rezerved



 

Niciun comentariu: