Trei sferturi dintre producatorii de
mezeluri ar iesi de pe piata daca nu s-ar mai folosi E-uri. Motivul?
Produsele n-ar mai rezista mult timp pe
raft, aditivii prelungind termenul de
garantie intre 30 si 60 de zile, "in functie de modul de productie". "Capacitatea de productie iti
permite sa produci zilnic pentru o perioada mai mare. Daca nu se folosesc aceste
E-uri alimentare, care sa mareasca perioada de valabilitate a produselor,
nu se mai poate vinde la capacitatea
de pana atunci. Astfel, productia se
reduce, iar daca nu se mai obtine profit esti obligat, la un moment dat,
sa inchizi societatea", a explicat
presedintele Federatiei Sindicale din
Industria Alimentara (FSI), Dragos
Frumosu, intr-o conferinta de presa.
Reprezentantii Asociatiei Romane a
Carnii sustin ca sunt multe companii care
in prezent lucreaza la diminuarea
numarului de E-uri. "Avem tehnologii pe
care le-am achizitionat ca sa nu mai
lucram cu atatea E-uri . De circa un
an, America si Europa cauta solutii
pentru diminuarea numarului de E-uri. In
prezent gasim solutii pe piata, de a
folosi nitritul din plante, din
radacinoase, si de a-l elimina pe cel
chimic", spune presedintele Asociatiei
Romane a Carnii (ARC), Radu Timis.
Pe de alta parte, "industria nu
poate functiona fara partea de aditivare,
partea de conservanti".
"Taranul nu va vinde niciodata la Carrefour, nu este
intr-un sistem de distributie, nu poate
sa aiba un pret competitiv in piata
si un termen de valabilitate, doar
industria poate face acest lucru", a
declarat Timis.
Mezelurile romanesti nu sunt diferite de
ceea ce se vinde sau se produce in
Uniunea Europeana
"In ultima perioada ne-au scazut
dramatic vanzarile, cu circa 20 de
procente, din cauza perceptiei gresite a
consumatorilor vizavi de productia
si industria romaneasca a carnii.
Aceasta perceptie pleaca de la faptul ca
acei specialisti - nutritionisti - stiu
si isi spun parerea asupra
compozitiei unui produs, dar nu prezinta
niciodata dovezi clare care sa le
sustina afirmatiile. Mezelurile vandute
pe piata interna nu sunt diferite de
ceea ce exportam sau de ceea ce se
produce in Uniunea Europeana", a mai spus
Timis.
Reprezentantul ARC considera ca
declansarea campaniei denigratoare asupra
mezelurilor romanesti este corelata cu
obtinerea acordului de a exporta in
UE, incepand cu anul 2012.
"Imediat dupa succesul inregistrat
la inceputul acestui an referitor la
reluarea exportului de carne proaspata
de porc in tarile UE a inceput o
avalansa de informatii negative potrivit
carora produsele noastre nu sunt
bune. Cred ca deranjam o parte din marii
producatori europeni din punct de
vedere al competitiei, pentru ca au
scazut importurile din UE si de la luna
la luna cresc exporturile noastre pe
piata UE", a subliniat Radu Timis,
potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, industria de
procesare a carnii din Romania are in
prezent 200 de unitati agreate pentru
export in UE, schimburi
intracomunitare cu 18 tari si 20.000 de
angajati direct si in jur de 500.000
oameni integrati in industrii
colaterale. De asemenea, 95% din ceea ce se
consuma din aceasta industrie este produs
romanesc, valoarea pietei fiind
estimata la 1,2 miliarde de euro".
.........
p.s. Poate ca "producatorii de
mezeluri" nu stiu inca, dar vanzarile scad si
datorita deciziei unor oameni de a
renunta total si definitiv la a mai
consuma carne, indiferent de este din
import sau din export . Faptul ca nu
au scazut total vanzarile se datoreaza
doar faptului ca oamenii nu stiu, nu
ca nu vor! Si "ei" ar trebui
sa stie ...si, cu toate acestea, nimeni nu are
ceva cu "ei", sa urmareasca sa
le faca vreun rau, ci pur si simplu asta este
efectul firesc al trezirii din
anestezie, si momentul incetarii manipularii
si sacrificarii animalelor!
Popescu Nela, March 20, 2012
http://ro.stiri.yahoo.com/daca-e-urile-ar-fi-interzise-75-din-103700932.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu