Petrica Picui:
Principiile Legii Naturale
===================
Dragi români de pretutindeni !!
Iată de unde trebuie sa plecați cu informarea!!!
Sunt principiile după care se guvernau strămoșii noștri pelasgi și strămoșii lor, care au creat Legile Belagine cu peste 3000 de ani in urmă :
Legea naturală nu se referă la un număr fix de legi specifice, ci mai degrabă la un set de principii morale și etice fundamentale care sunt considerate universale și relevante pentru toate ființele umane. Iată câteva dintre principalele principii ale legii naturale, fiecare reprezentând un aspect al moralei și justiției universale:
1. Protecția vieții: Fiecare ființă umană are dreptul fundamental la viață, iar omuciderea este considerată profund imorală în aproape toate circumstanțele, admițând in caz extrem autoapărarea .
2. Respectul pentru proprietate: Fiecare individ are dreptul la proprietate personală. Este considerat imoral să furi sau să confiști proprietatea altcuiva.
3. Dreptul la adevăr: Comunicarea veridică, moralitatea și onestitatea sunt esențiale pentru încrederea socială. Minciuna şi înșelăciunea sunt văzute ca acte imorale.
4. Libertatea: Fiecare individ are dreptul la libertate personală și autodeterminare, atât timp cât aceasta nu interferează cu drepturile altora, limitându-le,sau aducând prejudicii celorlalți.
5. Justiția și echitatea: Toți indivizii trebuie tratați cu echitate și respect, iar justiția implică oferirea fiecăruia a ceea ce i se cuvine după faptele sale comportamentale.
6. Bunăvoința și respectul față de semen: Implică tratarea celorlalți cu respect, bunăvoință și empatie. Se opune actelor de cruzime, neglijență sau abuz prin încălcare drepturilor și libertății altora.
7. Dreptul la cultivarea virtuții: Fiecare individ ar trebui să aibă libertate și sprijin pentru ași dezvolta virtuțile și a trăi o viață sociala etică morală și fericită,prin garantarea bunăstării personale in direct proporțional cu rezultatul muncii sale.
8. Sociabilitatea și cooperarea comunitară: Oamenii sunt ființe sociale și au datoria morală de a contribui responsabil la binele comun, cooperând și ajutându-se reciproc.
9. Procrearea și educația urmașilor: Procrearea și creșterea copiilor într-un mediu civilizat moral și sănătos sunt văzute ca responsabilități fundamentale.
10. Responsabilitatea și răspunderea morală: Indivizii trebuie să fie responsabili pentru acțiunile lor și să răspundă pentru toate consecințele propriilor fapte.
11. Respectul pentru autoritate legitimă: Recunoașterea și respectarea autorității legitime a fiecărui individ care promovează exclusiv binele comun și ordinea socială etică și morală.
12. Proporționalitatea în răspunsuri: Reacțiile și punerea în aplicare a justiției trebuie să fie proporționale cu faptele comise.
13. Dreptul la muncă și fructele muncii: Fiecare individ are dreptul de a munci colaborând cu membrii comunității în interesul tuturor și de a se bucura de toate beneficiile rezultatelor muncii și a creativității sale.
14. Dreptul la un proces echitabil și la apărare: Orice persoană acuzată de o infracțiune are dreptul la un proces echitabil și la oportunitatea de a se apăra.
15. Protecția mediului: Fiecare individ are responsabilitatea de a proteja resursele naturale și de a evita exploatarea lor abuzivă , iraționala,
inclusiv poluarea și distrugerea mediului.
16. Non agresiune: Este imoral și antisocial să inițiezi forța sau violența împotriva unei alte persoane .
17. Respectul pentru contracte și promisiuni: Menținerea contractelor , acordurilor și promisiunilor este văzută ca esențială și obligatorie pentru garantarea încrederea și cooperarea socială.
18. Gratitudine și recunoaștere: Oamenii trebuie să manifeste recunoștință pentru binele primit de la alții, promovând exclusiv acest tip de comportament.
19. Importanța educației morale: Fiecare persoană are dreptul și responsabilitatea de a primi și de a oferi o educație morală care să promoveze virtuțile și aplicarea lor în interesul întregii comunități.
20. Dreptul la viață privată: Respectarea intimității și vieții private a individului este esențială și obligatorie tuturor,cit timp nu aduce nici un prejudiciu altcuiva.
21. Suveranitatea conștiinței: Respectarea dreptului indivizilor de a acționa în conformitate cu principiile si conștiința lor morală cu condiția imperativ obligatorie ca acțiunile , rezultatul și consecințele acestora să nu încalce drepturile și libertățile fundamentale și să nu aducă nici un prejudiciu nimănui.
22. Generozitatea și ajutorul reciproc: Încurajarea și promovarea actelor de colaborare caritate și ajutor reciproc în cadrul comunității.
23. Solidaritatea socială: Promovarea colaborării unității și sprijinului reciproc în cadrul comunității, în în fața oricărei adversități este imperativ necesară .
24. Umanitatea în aplicarea legii: Asigurarea că aplicarea legii este compatibilă cu demnitatea umană și principii umane de bază cit timp vinovăția nu depășește aceste limite.
25. Interzicerea sclaviei și a torturii: Recunoașterea faptului că sclavia și tortura sunt fundamental imorale și interzise în orice circumstanță.
26. Respectul pentru demnitatea umană: Recunoașterea și respectarea demnității inerente a fiecărei ființe umane.
27. Demnitatea muncii: Recunoașterea valorii muncii ca expresie a creativității și contribuției personale a fiecăruia la garantarea binelui comun.
28. Responsabilitatea comună pentru bunăstarea publică: Colaborarea fiecăruia pentru asigurarea sănătății, securității și bunăstării întregii comunități garantează bunăstarea individuală a fiecăruia exclusiv direct proporțional cu valoarea participării personale.
29. Dreptul la odihnă și recreere: Recunoașterea importanței odihnei și recreerii ca parte esențială a calității vieții și bunăstării umane.
30. Libertatea religioasă: Respectul dreptului fiecărei persoane de a-și alege și practica propria religie sau de a nu practica nici una cu condiția ca asta să nu aducă vreun prejudiciu cuiva .
31. Interzicerea discriminării: Tratarea tuturor indivizilor în mod egal, fără discriminare pe baza rasei, sexului, etniei, religiei sau altor atribute personale.
32. Autocontrolul și temperanța: Cultivarea moderației și autocontrolului responsabil în comportament și dorințe al fiecărui individ garantează respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor.
33. Transparența și responsabilitatea administrării bunurilor comune : Garantarea transparenței și răspunderii personale în actele de decizie corect informata în administrația publică este necesară .
34. Clemența și iertarea: Promovarea clemenței și iertării în conflicte și relații interumane.
35. Garanție împotriva abuzului de putere: Asigurarea că puterea fizica să sau socială nu este utilizată în scopuri abuzive sau pentru exploatarea altora.
36. Dreptul la auto-realizare: Fiecare persoană are dreptul la maxim de oportunități pentru ași atinge potențialul maxim de dezvoltare multilaterală.
37. Solidaritatea inter-generațională: Promovarea responsabilității față de generațiile viitoare prin acțiuni sustenabile și protecție a resurselor și a educației pentru administrarea lor echitabilă .
38. Acces egal la justiție: Asigurarea că toți indivizii au acces egal la procurarea dreptății.
39. Dreptul la asistență medicală: Recunoașterea dreptului la acces gratuit la servicii de sănătate și tratamente medicale de calitate.
40. Corectitudinea în competiție: Încurajarea concurenței loiale , morale si etice în toate aspectele vieții sociale și economice.
41. Promovarea păcii: Susținerea și promovarea păcii atât pe plan intern, cât și internațional.
42. Dreptul la apărare legitimă: Recunoașterea și garantarea dreptului indivizilor de a se apăra pe ei înșiși și bunurile lor în mod legitim.
43. Respectul pentru diversitate culturală: Valorizarea și respectarea diversității culturale și a tradițiilor diferitelor comunități in folosul comun tuturor.
44. Responsabilitatea față de animale: Tratarea cu compasiune și responsabilitate a animalelor, recunoscându-le drepturile și bunăstarea.
45. Munca cinstită și etică: Promovarea unei atitudini de etică ,moralitate , onestitate și integritate în toate activitățile profesionale.
46. Dreptul la informație: Asigurarea accesului liber și nediscriminatoriu la toate informațiile de interes public.
47. Protecția datelor personale: Respectarea și protejarea confidențialității și integrității datelor personale ale fiecărei persoane.
48. Educația universală: Promovarea accesului universal la educație de calitate pentru toți indivizii.
49. Participarea la viața socială : Susținerea dreptului fiecărui individ de a se implica și participa activ la toate informațiile si activitățile ce garantează bunăstarea socială a tuturor.
50. Îngrijirea persoanelor vârstnice: Asigurarea protecției și îngrijirii multilaterale adecvate pentru persoanele vârstnice, recunoscând contribuțiile lor anterioare și toate nevoile lor actuale.
51. Inovație și progres științific: Încurajarea și susținerea inovării și progresului științific, în beneficiul întregii societăți prin promovarea abilităților personale ale fiecăruia.
52. Stabilitatea familiei: Protejarea și susținerea stabilității și integrității familiei ca unitate fundamentală a societății.
53. Garantarea libertății de exprimare: Garantarea dreptului fiecărei persoane de a se exprima liber, fără frica de cenzură sau represalii, cu condiția să nu aducă încălcarea drepturilor și libertăților nimănui.
54. Promovarea sănătății mintale: Încurajarea și furnizarea de resurse pentru a promova la maxim bunăstarea și sănătatea mintală a indivizilor.
55. Drepturile copiilor: Recunoașterea și protejarea drepturilor fundamentale ale copiilor, inclusiv dreptul la educație, sănătate și un mediu sigur care să le garanteze o dezvoltare nelimitată a capacităților native
56. Eradicarea sărăciei: Implementarea tuturor măsurilor pentru eliminarea oricărei forme a sărăciei.
57. Echilibrul între viața profesională și cea personală: Promovarea unei balanțe sănătoase între responsabilitățile profesionale și timpul personal.
58.Responsabilitatea față de comunitate: Recunoașterea și acționarea în interesul binelui comun și al comunității în care trăim.
59. Dreptul la locuință: Susținerea accesului la locuințe sigure, decente și accesibile pentru toți indivizii.
60. Libertatea de gândire: Recunoașterea și protejarea dreptului fiecărei persoane de a avea propriile opinii și convingeri.
61. Protejarea mediului înconjurător: Implementarea măsurilor pentru conservarea și protejarea mediului pentru generațiile prezente și viitoare.
62. Justiția socială: Promovarea echității, moralității și justiției în distribuția resurselor și oportunităților în societate.
63. Dreptul la muncă: Asigurarea accesului la oportunități de muncă și condiții de muncă sigure și echitabile.
64. Participarea în administrarea resurselor naționale : Promovarea implicării active și responsabile a cetățenilor în toate procesele de luare și aplicare etică și morală a deciziilor, exclusiv în interesul tuturor.
65. Protecția minorităților: Asigurarea respectării și protejării drepturilor minorităților etnice, religioase, culturale și lingvistice fără încălcarea drepturilor altcuiva.
66. Responsabilitatea față de generațiile viitoare: Luarea în considerare a impactului acțiunilor prezente asupra generațiilor viitoare și adoptarea unui comportament sustenabil.
67. Libertatea de asociere: Respectarea dreptului indivizilor de a se asocia liber și de a participa la asociații și organizații.
68. Dreptul la un proces echitabil: Asigurarea că toate persoanele primesc un proces just și imparțial atunci când sunt acuzate de o infracțiune.
69. Transparența în afaceri: Promovarea deschiderii și transparenței în practici și tranzacții de afaceri.
70. Educația privind drepturile omului: Promovarea și furnizarea de educație pentru a înțelege, respecta și apăra drepturile omului.
71. Prevenirea conflictelor: Adoptarea de măsuri proactive pentru a evita prin prevenire, apariția și escaladarea conflictelor.
72. Respectul pentru demnitatea în moarte: Asigurarea că toate persoanele sunt tratate cu respect și demnitate în momentele de sfârșit ale vieții lor.
73. Libertatea de antreprenoriat: Susținerea și protejarea dreptului de a începe și dezvolta afaceri în cadrul unei piețe libere și corecte.
74. Protecția în fața violenței domestice: Implementarea măsurilor și politicilor pentru prevenirea și protecția împotriva violenței domestice.
75. Drepturile persoanelor cu dizabilități: Respectarea și garantarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, inclusiv accesibilitatea și integrarea în societate.
76. Transparența în mass-media: Asigurarea unui jurnalism obiectiv, deschis și transparent, care să reflecte diversitatea de opinii și informații.
77. Securitatea alimentară: Promovarea accesului tuturor la hrană adecvată, sănătoasă sigură și nutritivă.
78. Drepturi culturale: Protejarea și susținerea dreptului fiecărei persoane de a participa la viața culturală și de a se bucura de patrimoniul cultural.
79. Accesul la apă potabilă: Asigurarea accesului universal la apă potabilă sigură și la sisteme de sanitație adecvate.
80. Libertatea de religie: Garantarea dreptului fiecărei persoane de a avea, schimba și practica o religie sau convingeri după bunul plac.
81. Egalitatea în fața legii: Asigurarea că toți indivizii sunt tratați egal și echitabil în fața sistemului juridic.
82. Dreptul la viață privată: Protejarea vieții private și a intimității fiecărei persoane.
83. Gestionarea durabilă a resurselor naturale: Promovarea utilizării durabile și responsabile a resurselor naturale pentru a asigura bunăstarea ecologică.
84. Accesibilitatea în educație: Eliminarea barierelor care împiedică accesul la educație pentru toate categoriile sociale.
85. Incluziunea socială: Promovarea integrării și participării active a tuturor indivizilor în societate.
86. Dreptul la securitate personală: Asigurarea protecției fiecărui individ împotriva violenței și abuzurilor.
87. Responsabilitatea corporativă: Obligarea companiilor să acționeze în mod responsabil față de mediul înconjurător și societate.
88. Dreptul la proprietate: Protejarea dreptului fiecărui individ de a deține și dispune de proprietăți în mod legal.
89. Libertatea de creație artistică: Susținerea și protejarea dreptului fiecărei persoane de a se exprima prin artă și de a crea liber.
90. Reducerea inegalităților: Implementarea măsurilor pentru eliminarea oricărei forme de inegalități sociale, economice și de oportunități.
91. Combaterea corupției: Adoptarea unor mecanisme eficiente pentru prevenirea și combaterea oricărei posibile forme a corupției în toate sectoarele.
92. Susținerea agriculturii durabile: Promovarea practicilor agricole sustenabile și a protecției resurselor agricole.
93. Participarea tinerilor la decizie și implementare : Încurajarea implicării active a tinerilor în procesele de luare a deciziilor și participare directă și responsabilă la implementare la toate nivelurile.
94. Drepturile indigenilor: Recunoașterea și protejarea drepturilor popoarelor indigene și promovarea respectului pentru patrimoniul lor cultural.
95. Dreptul la muncă decentă: Asigurarea condițiilor de muncă sigure, demne și recompensate corespunzător pentru toți lucrătorii.
96. Promovarea sănătății publice: Implementarea tuturor măsurilor pentru garantarea maximului nivel al sănătății populației și reducerea riscurilor sanitare.
97. Protecția împotriva torturii: Interzicerea absolută a torturii și a altor tratamente inumane sau degradante.
98. Dreptul la informare: Asigurarea accesului liber și neîngrădit la informații publice și educative pentru toți cetățenii.
99 . Protecția copiilor: Implementarea măsurilor pentru protecția drepturilor copiilor și asigurarea unei dezvoltări sănătoase și echilibrate.
100. Libertatea de exprimare: Garantarea dreptului fiecărei persoane de ași exprima liber opiniile și ideile fără teamă de repercusiuni.
101. Susținerea inovației și cercetării: Promovarea investițiilor în inovare și cercetare pentru progresul științific și tehnologic.
102. Dreptul la odihnă și recreere: Recunoașterea dreptului fiecărei persoane de a se odihni și de a avea timp liber și activități recreative.
103. Acces echitabil la resurse: Promovarea unui acces echitabil la resursele naturale și economice pentru toți membri comunității.
104. Protecția împotriva exploatării: Aplicarea măsurilor stricte pentru prevenirea și combaterea exploatării sub toate formele sale.
105. Libertatea de circulație: Asigurarea dreptului de a circula liber și de a se stabili oriunde în interiorul unei țări sau de a părăsi orice țară, inclusiv propria țară.
106. Dreptul la educație inclusivă: Promovarea unui sistem educațional care să includă și să respecte diversitatea culturală, lingvistică și individuală.
107. Dreptul la o viață de familie: Protejarea și susținerea dreptului fiecărei persoane de a avea o viață de familie stabilă și sigură.
108. Dreptul la participare culturală: Facilitarea accesului și participării la activități culturale și artistice pentru toți indivizii.
109. Respectarea diversității: Promovarea respectului pentru diversitatea etnică, culturală, religioasă și de gen.
110. Dreptul la protest pașnic: Asigurarea dreptului fiecărei persoane de a se aduna și de a protesta împotriva oricăror tip de nedreptăți.
111. Protecția refugiaților: Implementarea măsurilor pentru protejarea și susținerea refugiaților și solicitanților de azil.
112. Susținerea economiei circulare: Promovarea adoptării modelului de economie circulară pentru a minimiza deșeurile și a valorifica resursele.
113. Promovarea dialogului intercultural: Încurajarea dialogului și cooperării între diferite culturi pentru înțelegere și respect reciproc.
114.
Protecția împotriva hărțuirii: Implementarea politicilor pentru prevenirea și combaterea hărțuirii în toate formele sale în mediul de lucru și în comunitate.
------------------------------
Acestea sunt câteva dintre ideile centrale ale legii naturale, așa cum au fost ele discutate și dezvoltate de-a lungul timpului de filozofi și teologi ca Aristotel, Toma d'Aquino și John Locke și actualizate de mine și alți interesați în promovarea lor Fiecare principiu se bazează pe ideea că există anumite adevăruri morale fundamentale care sunt valabile pentru toate ființele umane, indiferent de contextul cultural sau istoric. În practică, aceste principii funcționează ca ghiduri pentru construirea unei societăți juste și morale.