Faceți căutări pe acest blog

joi, 15 decembrie 2016

Adevărul despre situația politica actuală din România (decembrie 2016)

Imagini pentru unirea cu basarabia pozeIn Romania exista o parte mare a populatiei care isi doreste libertate/meritocratie/o viata moderna, lucru care nu va putea fi ignorat de speculatorii experti de la putere...
 
Cum vad eu lucrurile in context istoric: in Decembrie '89, Bush Sr. s-a intalnit cu Gorbaciov la Malta si au decis caderea comunismului ajuns falimentar si inlocuirea cu un sistem pluripartit, condus de partide formate din sciziunea Partidului Comunist (al fiecarei tari). Desi istoria se refera aproape exclusiv la revolutionari (si nu ma indoiesc ca aceia care au murit in '89 nu au facut-o ca un teatru ieftin), intelegerea a fost pe cat se poate de reala si urmarile le-am trait cu totii.
Episodul apare inclusiv intr-una din cartile DE FICTIUNE ale lui Pavel Corut, ala cu bubuli (precursorii serpilienilor lui Lorin Fortuna).


La noi s-au format FSN (care mima stanga =>PDSR/PSD), UDMR si PNT+PNL (care mimau dreapta: si-au luat oameni gen Coposu, Ratiu, Campeanu pe post de avatar, ca sa para ca-s diferiti). O dovada ca PNL e tot parte din PCR, e Mircea Ionescu Quintus (Presedinte de Onoare), care e turnator cu acte la Securitate.
Din PDSR s-au mai desprins PD/PDL care recent s-a scindat in PMP si o aripa a PNL. Iar din PNL s-a desprins ALDE.
Au mai fost si PRM + PUNR care mimau nationalismul.

In realitate, toate partidele astea sunt PCR, spart si rebranduit ca sa avem toate oile o iarba la care sa rumegam. Cam cum face Unilever detergenti cu aceeasi compozitie, dar cu parfum/pret/ambalaj diferite, pt toate gospodinele. Se numeste brand positioning.

Acum, uitandu-ma la contextul international, se pare ca soarta noastra s-a decis spre un nou sistem care e semi-comunist/semi-democrat. Vad ca ungurii s-au miscat mai repede si l-au branduit ca "iliberalism". Posibil, ca detaliile finale sa se fi stabilit intre John Kerry si Sergey Lavrov in lungul sir de intalniri de prin 2015 incoace.
Adica un fel de comunism in sensul ca:
• ca ideologie se merge pe clasicul nationalism, cu "noi nu ne vindem tara" / "afara cu strainii";
• ca economie, se merge pe o imbinare ca la Moscova/ Budapesta/ Varsovia: companiile de utilitati/energie/resurse nationalizate (macar pachetul majoritar) si o piata ceva mai libera pentru produse;
• ca propaganda, se apropie mai mult de comunism: media tine cu Partidul Unic (la alegerile astea, inclusiv MediaPro a tunat impotriva "tehnocratilor") si circul/sportul e organizat tot de Partid (in momentul asta, Dinamo, Steaua si Rapid sunt toate in mainile Statului/PSD);
Semi-democrat pentru ca:
• (probabil) ca sa nu mai ajunga frustrant de izolationist ca sistemul comunist, va lasa piata semi-deschisa pt produse din import;
• va organiza alegeri regulate, in care nu mai alegi intre 2 insi din acelasi partid (ca inainte de '89), ci din 2/3/5 partide (ca acum). Cum am descris mai sus, de fapt aripi ale aceleiasi retele/clase conducatoare. Asta explica si blatul pe fata dintre PNL si PSD in teritoriu in 2016 si aliantele facute si desfacute de 100 de ori dintre toate partidele. La fel si afacerile pe care le fac impreuna.
• Proprietatea privata va exista in continuare, evident preponderent in mainile baronilor partidului unic. Asta era si marea nemultumire a fruntasilor PCR: desi aveau puterea lui JR, nu puteau trai ca in Dallas.

Cam in contextul asta ar urma sa traim noi, sa ne descurcam, sa facem bani, sa mancam o paine.

Acum, daca USR e din aceeasi poveste sau nu, habar nu am. Ce e insa important e ca serveste revendicarilor celor care au iesit dupa 2012, revendicari cu care sunt de acord.
Din 2012, s-a strigat PNL=PSD, si a aparut USR 
Ce conteaza cu adevarat e:
1. Valorile pe care incearca sa le transmita;
2. Calitatea oamenilor din partid/educatia vestica a lor;
3. Metodele prin care incearca sa intre în politica.

Despre USR greu sa spui prea multe. E un partid/alternativa deocamdata cu sanse foarte mici sa creasca repede (timp de 4 ani vor fi atacati din toate partile si nu vor beneficia de instrumentele de propaganda ale celorlalti), 9% nu vor deveni 29% in 4 ani, asta e clar. Poate insa sa se tina tare si sa trambiteze tot ce se intampla in Parlament (astfel incat macar o parte din populatie sa aiba acces la informatie) si sa incerce un fel de branduire/doctrina care sa aduca si o largire a bazinului de votanti. 

Asa cum Tony Blair a sfatuit, foarte inspirat, PSDul sa-si largeasca targetul si anul asta a fost votat zdravan de populatia activa urbana*, si pt USR singura sansa e sa iasa din colivia de aur si cercul restrans a tineretului elitist si sa mearga la tranta cu greii pentru un bazin electoral extins. Nu vor lua puterea, dar vor arata ca in Romania exista o parte mare a populatiei care isi doreste libertate/meritocratie/o viata moderna, lucru care nu va putea fi ignorat de speculatorii experti de la putere si ne-ar putea tine un pic mai departe de Mama Rusie.
*In realitate PSD a fost votat de cca.16% (din cei cu drept de vot, adica peste 18 milioane cetateni!!!). Absenteistii au fost aproximativ 11,2 milioane cetateni cu drept de vot (61%), care n-au iesit la vot in 11 decembrie 2016 – pentru Alegerile Parlamentare!!! (n.n.)

AVDI VIDE TACE... sau nu
Razboiul Rece 3.0

Comentariu la articolul
Poate Românica nu e chiar România pe care ne-o dorim, nu? Ce facem?
Publicat de Moise Guran, la data de Decembrie 12, 2016 de Biziday.ro

Autor: Razvan Alexandru – Academia de Studii Economice
Sursa foto: ceicunoi.wordpress.com

Niciun comentariu: