Congresul cancerului tinut recent la
Paris a confirmat capacitatea exceptionala a fructelor si legumelor de
a preveni si vindeca tumorile ucigatoare. "Bomba" ultimului congres
mondial al cancerului tinut la Paris a fost victoria morcovului si a rubedeniilor
lui impotriva bolilor oncologice.
Fructele si legumele au triumfat. Un
studiu mamut, intins pe o durata de 35
de ani si efectuat pe 500.000 de
subiecti, a dovedit fara drept de apel ca
alimentatia vegetariana reduce drastic
aparitia cancerului. Practicantii
terapiilor naturiste au avut dreptate.
Cand Dumnezeu a lasat boala a lasat
si leacurile care o pot vindeca.
"De necrezut", a exclamat profesorul francez Michel Boiron,
presedintele
fondator al congresului international al
cancerului. "Scepticismul nostru
este invins. Cifrele studiului EPIC
(European Prospective Investigation into
Cancer and Nutrition = Investigatia
europeana prospectiva privind cancerul
si alimentatia) sunt de necombatut.
Legatura dintre cancer si alimentatie
este edificata."
Desi nu e noua, ideea ca hrana joaca un rol decisiv in stoparea sau
dezvoltarea tumorilor canceroase a fost
multa vreme respinsa, minimalizata
sau privita cu scepticism de lumea
medicala occidentala. Cancerul era
interpretat ca o boala in sine,
declansata prin dereglarea necontrolata a
unor celule. Un soi de
"nebunie" organica. Din fericire, studiul EPIC vine
cu concluzii de neclintit. Este cea mai
mare ancheta realizata vreodata
asupra relatiei dintre nutritie si cancer.
Studiile efectuate compara
alimentatia si modul de viata a 500.000
de indivizi din tarile nordice si
sudice ale Europei, unii dintre ei
amatori de unt si de carnuri grase,
ceilalti - consumatori de legume, fructe
si untdelemn de masline. Incepand
cu anul 1970, majoritatea subiectilor au
fost urmariti fiecare in parte, in
medie timp de cinci ani. Ultimele
rezultate au fost publicate in iunie 2005
si comunicate oficial la congresul de la
Paris. A fost primul studiu
combinat si cu prelevari de sange si
ADN, stocate in banci biologice, pentru
cercetarea indicilor nutritionali.
Concluzia e clara: schimbarea regimului
alimentar poate reduce frecventa
cancerului. Iata si cateva prescriptii
importante rezultate din studiul EPIC.
Consumati cat mai multe fructe si legume
Persoanele care consuma in medie 35 de grame de fibre vegetale pe zi (sapte
portii de fructe si de legume mancate pe
intinderea unei zile) reduc riscul
imbolnavirii de cancer cu 40%. Cifra
creste, daca pe langa alimentatia
vegetariana, veti fi atenti sa va si
miscati. Mai ales cancerul intestinal
si cel de colon sunt tinute in frau
printr-o alimentatie adecvata combinata
cu sport. "Marele progres al
acestui studiu consta in faptul de-a arata ca
riscul cancerului poate fi drastic redus
prin cresterea consumului de fructe
si de legume, principalele surse de
fibre alimentare", spune profesorul Elio
Riboli, responsabilul studiului EPIC,
specialist mondial in probleme de
nutritie si cancer.
Vegetalele: bariera impotriva cancerului
de colon
Includeti in fiecare din mesele dvs. o
leguma sau o salata si un fruct la
desert. Care sunt cele mai indicate?
Toate fructele contin combinatii de
substante protectoare. Pentru a
beneficia de ele, variati culorile: dupa ce
mancati un mar rosu, gustati o para
aurie sau un strugure negru. La fel si
in cazul legumelor: dupa o tomata rosie,
consumati un broccoli verde sau o
ridiche neagra. Cel mai adesea,
principiile active care opresc cancerul sunt
cuprinse chiar in colorantii din plante.
Eficienta lor a fost constatata nu
doar in cancerul de colon, ci si in cel
de prostata, pancreas, plamani,
esofag.
Uitati carnea, mancati peste.
Se banuia de multa vreme ca excesul de
carne nu este sanatos. Studiul EPIC
confirma si aceasta realitate. Analiza
efectuata a grupat carnea in trei
categorii: carne rosie, mezeluri si
carne de pasare. Din prima grupa fac
parte carnea de vita, vitel, porc,
proaspata, tocata sau congelata. Din
grupa a doua fac parte salamurile de
porc sau vita, conservate in saramura,
cu sau fara nitrati, afumaturile, carnea
uscata sau conservata prin
fierbere: jambonul, carnatii, pateul de
ficat, crenvurstii etc... Pasarile
au fost reprezentate de gasca si pui.
Rezultatul: riscul de cancer
colorectal e mult mai ridicat la consumatorii
de carne si mezeluri. In
schimb, nu exista nici o problema cu
carnea de pasare, cu conditia sa nu fie
din crescatorii. Ca solutie alternativa
pentru carne se recomanda pestele,
desi efectul lui protector n-a putut fi
explicat pe deplin. Se presupune ca
anumiti acizi grasi, prezenti in mare
cantitate in uleiul de peste, inhiba
dezvoltarea tumorilor canceroase.
Leguminoase si cereale complete:
Grau, orz, ovaz, mei, secara, linte,
fasole, soia, seminte de in si susan -
"E timpul sa redescoperim cerealele
si leguminoasele", ne indeamna studiul
EPIC. "Bogatia lor in fibre
participa, de asemenea, la prevenirea cancerului
de colon. In sensul acesta, ar fi bine
ca painea cotidiana sa fie inlocuita
de sase portii de grau incoltit,
consumat pe durata unei zile."
Unele leguminoase (mai ales soia)
prezinta un alt atu: continutul lor bogat
in fito-estrogeni. Femeile asiatice,
care consuma multe leguminoase inca de
la varsta copilariei, sunt mult mai
putin atinse de cancerul de san. Ipoteza
avansata: acesti micro-constituenti sunt
capabili sa blocheze efectul
estrogenilor asupra celulelor mamare. In
schimb, o posibila cauza de
aparitie a cancerului de san poate fi
excesul de kilograme acumulate dupa
menopauza.
In concluzie, puneti linte in toate salatele,
mancati cu incredere soia,
mancati cereale complete. Protejati-va
intestinul si controlati-va
greutatea.
Optati pentru o alimentatie variata
Decat sa mananci un anume aliment, mai
bine consumi cate putin din toate...
Si reduceti consumul de alcool. De fapt,
ideea generala care s-a desprins la
congresul de la Paris a fost ca nu
exista atat alimente protectoare, cat un
model alimentar preventiv, inspirat din
modelul mediteranean. Si anume:
legume stropite din belsug cu ulei de
masline.
Un alt principiu recomandat priveste
alimentele proaspete si crude,
netrecute prin foc. Favorizati, deci,
salatele de legume, condimentate cu
ierburi aromate, si fructe de toate
gusturile si culorile.
Activitatea fizica reduce riscul
cancerului de san.
O a doua surpriza a congresului de la
Paris a fost confirmarea prin studiu a
incidentei deosebite pe care sportul,
miscarea, o are in stoparea diverselor
tipuri de cancer. Prin urmare,
specialistii recomanda includerea lor in
viata cotidiana. Nici o zi fara plimbare
in aer liber, fara cateva minute de
gimnastica sau de alergat. Miscarea
reduce in proportie de 40% incidenta
cancerului, mai ales de san si colon, de
prostata, plamani si uter.
Diminuarea riscurilor apare si la
persoanele subtiri, care fac constant
miscare. De unde ideea ca nici cei ce au
o greutate normala nu sunt feriti
de teribila maladie.
"Un studiu american a demonstrat ca
densitatea sanului la mamografie se
modifica radical dupa o ora de exercitiu
fizic." Si la fel, intreaga
structura corporala.
Intrebari pe adresa medicului specialist
Dr. CRISTIAN BOERESCU
- Cum se explica efectul protector al
vegetalelor?
- Omul a aparut intr-un anumit cadru natural, iar de la facerea lumii,
Dumnezeu i-a dat acestuia ca hrana
"toata iarba ce are samanta... si tot
pomul ce are rod in el"... Din
pacate, foarte putine vegetale din cele pe
care le mancam sunt naturale. Roadele de
pe mesele noastre sunt cel mai ades
prelucrate de tehnologiile industriei
alimentare. Legislatia actuala este
mult prea permisiva cu aditivii
alimentari. Rapiditatea cu care apar, in
fiecare an, sute si chiar mii de
coloranti alimentari spune multe despre
deficientele si fraudele grave ale
sistemului actual. "Galbenul de unt"
(paradimetil - azobenzenul), ca sa dau
numai un singur exemplu, intrebuintat
pana nu de mult pe scara larga, produce
experimental la animalele de
laborator cancerul ficatului (hepatomul
malign). Iata pe scurt o
demonstratie inversa pentru intrebarea
dvs. si o pledoarie fierbinte pentru
consumul produselor vegetale proaspete.
Semnalul de alarma a fost tras de specialisti de mai multi ani, iar
presa tine sus steagul schimbarii pentru
opinia publica. La astfel de
presiuni, agricultura si alimentatia
biologica tind sa se afirme tot mai
mult, iar prin cercetari de ultima ora,
nutritia se contureaza ca o
perspectiva reala a unei noi terapii in
boala canceroasa.
Produsele vegetale cultivate corect sunt aproape complet lipsite de
toxicitate. De aceea realizeaza un
inter-schimb firesc cu mediul intern
celular si nu blocheaza deloc filtrele
biologice ale organismului.
Dimpotriva, multi microconstituenti
naturali din legume, fructe, cereale,
dar si din plante si-au dovedit deja
rolul lor anticancerigen, in diverse
colturi ale lumii. In paginile "
Formulei AS" s-a scris si se va mai scrie
inca mult despre potentialul de
vindecare al fibrelor vegetale,
antioxidantilor naturali, retinoizilor
antitumorali, betacianinelor etc.,
despre usturoi, patrunjel, morcovi,
grau, catina sau condimente, iar
cazurile spectaculoase de vindecari
prezentate de dvs. de-a lungul timpului
au produs stupefactia lumii medicale de
la noi si ii sustin cu o raza de
speranta si optimism pe cei aflati in
suferinta...
- De ce sa consumam legume nefierte?
- Acum 100 de ani, in orasul Zurich din Elvetia, doctorul Bircher-Benner
demonstra colegilor sai ca
"vegetalele in stare cruda si proaspete" au o
mare putere de vindecare si reprezinta
pentru oameni o hrana vie de cea mai
buna calitate. Argumentatia se baza pe
numeroase cazuri vindecate in clinica
sa, dotata cu cele mai moderne
laboratoare din acea vreme. Si nu se
descoperisera inca vitaminele, enzimele,
imunostimulatorii sau agentii
antitumorali naturali. De-a lungul
timpului, aceste adevaruri au fost
afirmate raspicat de Max Gerson, Rudolf
Breuss, Robert Jackson, Kristine
Nolfi si multi altii, dar din nefericire
medicina actuala merge parca prea
obsesiv intr-o directie gresita. Pentru
a intelege rolul cruditatilor in
prevenirea si tratarea cancerului, sa
observam ca cea mai mare frecventa a
bolii este intalnita la persoane in
varsta de peste 50 - 60 de ani, la care
componentele tisulare intra in procese
lente de degenerare, iar astfel
organele nu mai fac fata asaltului de
toxine cancerigene de care vorbeam mai
devreme. Intuim acum usor de ce curele
de cruditati, posturile cu sucuri de
legume si fructe, hrana vie sunt o
speranta pentru cei disperati si sunt
confirmate din ce in ce mai mult de
ultimele comunicari stiintifice.
- Legumele si fructele de pe piata romaneasca au calitatea de medicament
anticancer sau au suferit modificari
genetice care le-au mortificat?
- Puneti aceasta intrebare la granita de vest a tarii si veti auzi un
"da" pe sute de mii de voci
din piepturile romanilor care vin de la munca
din strainatate. Veti putea aduna
relatari amanuntite despre parfumul,
gustul, vitalitatea si savoarea
fructelor si legumelor de la noi. Veritabile
declaratii de dragoste pentru mere,
prune, gutui, rosii, ardei etc.
Personal, cunosc multi oameni bine
situati in Occident care vin special in
Romania sa faca o cura cu cruditati.
Daca ministrul agriculturii ar avea
inspiratia sa-i pregateasca pe taranii
romani sa intre pe pietele europene
ale produselor biologice, Romania ar mai
deveni o data in istorie granarul
(bio) al Europei, iar plugul, coasa si
caruta trasa de cai nu ar mai fi atat
de mult si inutil blamate. In Franta,
doar 7% din agricultura este
biologica, in Germania si Austria
13-16%, in Elvetia 23%, iar pretul la
aceste produse este de 3-4 ori mai mare
decat la celelalte. La noi, mai mult
de 50-60% din agricultura depinde doar
de ciclurile naturale de productie si
de aceea cred ca daca am avea azi
autostrazi, turismul rural ar relansa
economia. Intr-o societate bazata pe
adevar si intelepciune, cercetarile
care demonstreaza potentialul vindecator
al dietei anticancer ar trebui
utilizate la maximum in folosul
bolnavilor, iar procesul de producere,
preparare si comercializare al hranei sa
fie coordonat cu mai mare grija.
Autor: Rodica Demian
Sursa:
http://www.formula-as.ro/2005/685/forma-maxima-19/cancerul-si-alimentatia-6350
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu