Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 19 septembrie 2007

De ce este vaccinarea obligatorie?

De ce în România vaccinarea (anti hepatita B) a copiilor e obligatorie fără ca părinţii să-şi dea explicit acordul?

Ce se întamplă la noi în maternităţi sau şcoli?

Copilul nou-născut, odată venit în această lume dură, este aproape imediat vaccinat, deci traumatizat şi speriat, suportând consecinţele agresivităţii celor din industria medicamentelor, atât de la noi cât şi de aiurea... În România vaccinul anti hepatita B este administrat la câteva ore după ce micuţul vine pe lume indiferent dacă mama suferă sau nu de aceasta boală, fără ca parinţii să-şi dea explicit acordul şi chiar fără ca aceştia să fie prezenţi. Vaccinarea este, se spune, cea mai eficientă metodă de combatere a bolilor contagioase periculoase. Din acest motiv s-a recurs la un program naţional de vaccinare care cuprinde nu mai puţin de 12 vaccinări în primul an de viaţă!? Din păcate însă, majoritatea părinţilor nu cunosc exact programul de vaccinare şi mai ales conţinutul vaccinurilor şi nu-şi pun problema dacă acestea sunt absolut necesare, dacă sunt sută la sută benefice sau care sunt posibilele efecte adverse.
O prietenă apropiată, mamă de curând, îmi povesteşte că după ce a născut primul copil, a fost asaltată de poveşti şi sfaturi de la rude şi prieteni. După câteva săptămâni de la naştere îşi punea întrebarea când şi ce vaccinuri aşa-zis „obligatorii” să-i facă copilului. Îmi relatează că a citit într-o revistă** despre controversa internaţională privind vaccinul anti hepatită B, pentru că în Franţa s-au semnalat efecte secundare puternice. Menţionăm faptul că ambii părinţi au ales o dietă lacto-vegetariană (alimentaţie naturală) şi, în principiu, ei resping, pe cât posibil toate alimentele care conţin E-uri, coloranţi, îndulcitori, ciocolata sau alimente tratate termic, inclusiv zahărul (ce conţine un singur element chimic şi toxic - Carbonul), sarea, făina albă, uleiul dublu rafinat fiind înlocuit cu cel presat la rece,… şi aşa mai departe. Baza alimentaţiei lor sunt legume-fructele proaspete, apoi lactatele, seminţele, grâul încolţit.
Conform informaţiilor din revistă, în aprilie 1994 în Franţa a fost declanşata o campanie naţională de vaccinare a hepatitei B în şcoli. O lună mai târziu au apărut cazuri de scleroză în plăci la copiii vaccinati şi a fost declanşată o anchetă. A fost nevoie însă de şase ani de cercetări pentru ca Agenţia Europeană de Evaluare a Medicamentelor să ceară eliminarea vaccinurilor care au în componenţa mercur şi să retragă de pe piaţa vaccinurilor, Engerix® B10, atenţie, medicamente care sunt folosite şi vândute (şi) în România!

De ce oare, părinţii nu sunt consultaţi?

După îndelungi discuţii cu prietenii, proaspăta mămică decide ca în cazul vaccinului antihepatitic să ceară să nu i se facă în maternitate. „Eram hotărâtă, doar că atunci când am ajuns să-mi văd copilul, cam la 3-4 ore după naştere era deja vaccinat. Nu am fost întrebată, nu am fost nici măcar prezentă, nu am avut cui să-i comunic decizia mea luată cu greu şi a trebuit doar să mă resemnez. Deocamdată, copilul e bine sănătos. În afară de umflatura de pe braţ nu are niciun semn că nu i-ar fi bine chiar şi vaccinat. Eu însă, ca părinte, aş fi preferat să fiu luată în seamă într-un fel sau altul. Părinţii trebuie să fie conştienţi şi responsabili de copiii lor, iar acest efort al lor ar trebui susţinut”.

Greşelile repetate se plătesc

„În 2000 la Londra, agenţia europeană de evaluare a medicamentelor cere ca doar vaccinurile care nu au în componenţă substanţe pe bază de mercur să fie folosite în vaccinarea nou-născuţilor şi copiilor. În urma acestei cereri se decide retragerea de pe piaţă a vaccinurilor Engerix® B10, medicamente care sunt folosite şi vândute şi în România. (Provin de la Laboratorul SmithKline Beecham şi HBVAX DNA (Laboratorul Aventis Pasteur MSD)).
În 2001 Curtea de Apel de la Versailles condamnă laboratoarele SmithKline să plătească daune unor persoane care în urma vaccinării anti hepatita B s-au îmbolnăvit de scleroză în plăci. În august acelaşi an tribunalul administrativ de poliţie condamnă statul francez să plătească daune unei persoane care a fost vaccinată obligatoriu şi apoi s-a îmbolnăvit de poliartrită reumatoidă”**. (**Revista Tabu, august 2007)
Viorel Comşa

Niciun comentariu: