Faceți căutări pe acest blog

joi, 19 mai 2016

Lumea gandurilor si a emotiilor (fragment, conspect)

Imagini pentru poze ce exprima singuratatea"Gandurile (mintea) si emotiile (sufletul) sunt doua minunate componente ale ansamblului fiintei umane (alaturi de corp si spirit).
Exista doua abordari ale legaturii gand-emotie.
Prima: emotia reprezinta raspunsul fiziologic al corpului fizic la actiunea gandului. A doua:  emotia apare 'de la sine'', in mod necontrolat, influentand corpul,  si abia apoi apar ganduri care sa explice, sa dea interpretari aparitiei ei. Desi par opuse, ambele sunt adevarate - depinde doar din ce punct de vedere privesti lucrurile.
Ce a fost la inceput? Oul sau gaina?
Ce a aparut mai intai? Gandul sau emotia?
Evident, un raspuns care sa "impace" pe toata lumea ar fi: ambele au aparut in acelasi timp. Au o aparitie simultana, dar ar putea exista un anumit decalaj in a le  percepe in interior, diferit de la o persoana la alta. Unii percep mai intai gandul care le declanseaza o emotie, altii invers. In general, cand este vorba de  lucruri cunoscute se aplica primul caz, iar cand apar situatii despre care mintea noastra nu are inca informatii se aplica al doilea caz. Si vom analiza pe rand aceste situatii. Prima situatie: iti apare in minte (creier) imaginea  unei  anumite persoane cunoscute (de indata ce te gandesti la cineva iti apare in minte imaginea sa, mai clar sau mai vag). Imediat corpul reactioneaza intr-un anumit fel si 'provoaca' o emotie pe care o simti intr-o anumita parte a sa.  Depinzand de ceea ce crezi despre acea persoana vei simti in interior diferite emotii: fie frica, ura, inchidere, resentiment, s.a. (care sunt intr-un anumit fel ca si cum te-ar 'strange' in interior, chiar agitatie), fie iubire, deschidere, bunatate, apreciere, respect, intelegere s.a. (care se simt in alt fel, ca o 'dilatare' mergand pana la o profunda liniste interioara).
A doua situatie: ti se intampla ceva cu totul nou si neasteptat. Esti lovit de o emotie - te simti parca stapanit de o energie care te impinge cu totul intr-o directie, si nu i te poti impotrivi. Mintea incepe sa caute imformatii sau solutii si e posibil sa nu le gaseasca pe loc, pentru a echilibra balanta. Emotiile se linistesc abia in momentul in care mintea noastra reuseste sa integreze experienta, gasind o explicatie satisfacatoare pentru ea.

Se spune ca intotdeauna e bine sa faci nu ceea ce gandesti, ci ceea ce simti. Dar pentru a ajunge sa simti corect, sa discerni cu adevarat emotia si rolul sau e nevoie de inteligenta emotionala.
Inteligenta Emotionala reprezinta capacitatea de a percepe si intelege propriile emotii si stari interioare si, prin empatie, emotiile si starile interioare ale altora. Ea cuprinde, de asemenea,  si capacitatea de a armoniza instincte, ganduri, emotii pentru a le face sa conlucreze eficient in interiorul propriei fiinte in scopul realizarii obiectivelor propuse.
Putini oameni isi simt propriile emotii in momentul in care ele apar. Ideal ar fi sa le constientizam aparitia imediat (in special cand e vorba de emotii negative: tristete, suparare, frica, furie, agresiune, nerabdare, aroganta, violenta, ingrijorare, lene, egoism s.a.), pentru a nu le lasa sa se transforme in stari permanente in fiinta noastra (gen depresie), care sa ne blocheze exprimarea. Din pacate acest lucru nu prea se intampla, sau in cazul  in care nu le observam, ne este greu sa ne "impotrivim" lor. Si atunci, ce e de facut?
In primul rand sa stabilim un lucru: nu prea ne putem impotrivi aparitiei unei emotii si a unui gand. Procesul gandirii si cel al simtirii sunt in cea mai mare masura inconstiente - adica nu pot fi controlate in mod constient, voluntar. Nu poti face ca mintea ta sa nu genereze un anumit gand, si o anumita emotie sa nu apara, cand esti pus in fata unor anumite situatii. Doar daca...

Bineinteles, natura a fost inteligenta si a prevazut si situatia ideala, in care sa existe capacitatea de autocontrol mental si emotional. Dar nu pentru toata lumea - doar pentru cei care sunt dispusi sa munceasca pentru a o obtine.
Pe langa faptul ca ofera control constient asupra starilor interioare, autocontrolul inseamna si capacitatea de a gandi limpede chiar si in cazul unor trairi emotionale puternice. E un lucru extrem de important, pentru ca aceasta atitudine ne fereste de luarea unor decizii pripite pe care sa le regretam mai tarziu. Si cel mai eficient 'autocontrol' il reprezinta emiterea eficienta a emotiilor pozitive: curaj, dreptate, blandete, generozitate, sinceritate, creativitate, bunatate, iubire, rabdare, onoare, deschidere, cinste, compasiune, incredere s.a.

Autocontrolul emotional presupune munca.
Cu totii observam ca atunci cand ne aflam in stari pozitive (induse de emotiile pozitive) ne simtim mai bine, mai linistiti, mai entuziasti, cu pofta mai mare de viata. Ele ne automotiveaza, ne sustin eforturile in atingerea telurilor stabilite. Impreuna cu gandurile pozitive de deschidere catre tot ceea ce este nou si eficient, ele reprezinta, de fapt motorul intregii noastre vieti, ce ne aduc toate lucrurile cu adevarat importante. Asa cum intotdeauna, ajungem sa ne dam seama - din pacate, uneori cam tarziu.
Inca de mici suntem influentati emotional de relatiile cu parintii, prietenii, profesorii - si crestem avand senzatia ca nu avem nicio putere de a alege ce emotie sa simtim intr-o anumita situatie, ce anume sa gandim intr-o anumita situatie. In modul in care gandim si simtim se afla credinta care ne saboteaza adevaratul interes (credinte de care nici macar nu suntem constienti) si care sfarsesc prin a se transforma in asa-numitele "profetii auto-implinibile" - intamplari de viata care confirma ceea ce credem despre viata.  Prin auto-control mental si emotional, prin alegerea constienta a gandurilor si emotiilor pe care sa le intretinem, noi practic ne schimbam cadrul, "ochelarii" cu care privim viata. Si viata insasi se re-formuleaza, se reaseaza pentru noi, pentru a ne confirma noile noastre credinte in legatura cu ea. Dupa cum spunea  si "Alchimistul" lui Paolo Coelho, "Cand iti doresti ceva cu adevarat, tot universul conspira la realizarea dorintei tale".
Demult, oamenii considerau, de exemplu, cancerul ca fiind o boala incurabila; azi, desi oficial, din motive 'comerciale' si de alta natura, ea este considerata inca astfel, milioane de evidente sugereaza ca aceasta boala teribila poate fi vindecata in totalitate, folosind anumite terapii. Demult oamenii nu credeau in posibilitatea vindecarii, iar ea nu aparea; azi, cand perceptia lor asupra acestui subiect s-a schimbat, 'miracolul vindecarii' nu a intarziat sa apara.
"Dupa credinta voastra fie voua" se spune in Noul Testament. Profetiile auto-implinibile functioneaza in fiecare caz, individual sau colectiv. De aceea, aveti grija si fiti constienti - ceea ce ganditi, veti deveni; ceea ce simtiti, veti deveni. Universul va va da intotdeauna ce cereti, constient sau inconstient - pentru ca de asta exista!
S-ar putea scrie foarte mult pe acest subiect al gandurilor si emotiilor. In ultimele decenii numerosi autori au abordat pe larg diverse idei legate de ele - si va invit sa cititi:
1) EMOTIILE - „Cum ne putem elibera de manie, gelozie si teama” - de OSHO
2) „Emotiile pozitive, emotiile negative si sanatatea” - Monique Brillon
3) Emotii vindecatoare. „Dialoguri cu Dalai Lama despre ratiune emotii si sanatate” - Daniel Goleman
Cu siguranta veti intelege mult mai bine, avand mai multe puncte de vedere, mult mai detaliate si competente. (De asemeneala sectiunea de Cunoastere Interioara mai exista doua articole pe acesta tema, "Gandirea" si "Emotiile".
Universul gandurilor si emotiilor noastre este nesfarsit. Ele ne "trag" fie intr-o directie constructiva, fie intr-o directie mai putin constructiva, distructiva. Avem in noi insine capacitatea de a discerne si de a emite constient ganduri si emotii pozitive, pentru a ne crea viata dorita...

Niciun comentariu: