Faceți căutări pe acest blog
vineri, 4 iulie 2014
ULEIURILE RAFINATE CHIMIC vs ULEIURI STOARSE LA RECE
DE CE NU ULEIURILE RAFINATE CHIMIC ?
Spre deosebire de uleiurile (....) care sunt PRESATE LA RECE, limpezite doar
prin strecurare mecanica fina si nerafinate chimic, orice alte uleiuri sunt
produse pe cale industriala, si rafinate chimic. Rafinarea industriala a
unui ulei este de regula chimica si presupune indepartarea unor substante
si corpuri straine prin metode fizice si chimice.
Dar in urma rafinarii chimice, rezulta un produs ce, desi il numim ulei,
contine o prea mica parte din uleiul initial, continut in semintele din
care a fost extras, avand in plus si apa, dar si resturi toxice insemnate
din substantele chimice cu care a fost rafinat.
Acest lucru se intampla deoarece industria producatoare de ulei RAFINAT s-a
dezvoltat pe principiul rentabilizarii maxime, chiar si in detrimentul
calitatii. Fara o prea severa selectare a semintelor, pentru a se obtine un
randament mare, extractia se face din seminte incinse, chiar prajite. Uleiul
brut obtinut, supus astfel unui proces de rancezire rapida, nu poate fi
consumat ca atare datorita gustului si mirosului extrem de neplacute. Pentru
cosmetizarea acestui produs, se recurge la rafinare fizica si chimica. In
prima parte a rafinarii, cu soda caustica (NAOH) se neutralizeaza marea
majoritate a acizilor grasi polinesaturati ce se transforma in sapun. Dupa
indepartarea sapunului, uleiul se filtraza si se trateaza cu acid sulfuric
(H2SO4) sau mai nou cu acid fosforic pentru neutralizare si pentru ca uleiul
sa aiba un aspect sclipitor. In final dupa ce a fost incalzit de citeva ori
pana la temperaturi de peste 150 C uleiul rafinat se mai spala cu abur
supra incalzit (300 C) pentru a se decolora si indeparta toate mirosurile
nedorite, dar si pentru a se introduce o cantitate de apa care sa-i
sporeasca si mai mult rentabilitatea financiara. Din acest moment uleiul
rafinat chimic capata un nume si este mai cautat sau nu pe piata, in functie
de pret si de reclama ce i se va face. Consumatorul va spune ca este mai
bun sau mai rau, apreciind doar culoarea si evident gustul care, gretos
fiind, nu-i excita intr-un mod prea placut papilele gustative.
Iata ce consuma persoanele care includ in alimentatia lor uleiuri rafinate!
Link: http://www.pronat.ro/magazin/content/37-ulei-presat-rece-ulei-rafinat
Va recomand ulei Cardinal, ulei Denoct, ulei Edy-Vit, uleiuri decantate
produse de tarani din seminte de dovleac, de floarea soarelui, s.a., ulei de
in extravirgin, ulei de masline care e puŁin mai scump stors la rece (si
care se poate bea gol). Si, de ce nu, ulei stors in propria gospodarie sau
apelati la cineva daca aveti recolta mare de seminte anul acesta, caci de ce
sa le dati la animalele din gospodarie?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu