Faceți căutări pe acest blog

joi, 22 noiembrie 2007

10 lucruri de făcut pentru atenuarea încălzirii globale

În ceasul al doisprezecelea…
Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, spune că raportul dat publicităţii privind poluarea globală de la Valencia este atât de înfricoşător, încât mulţi s-au temut că, dacă va fi dat publicităţii, se va crea panică la nivel mondial. Dar nu s-a creat. Trăim la fel de tensionaţi şi ne preocupăm în continuare cu problemele de la serviciu, de „coşul zilnic” sau, uneori, gogoşile politice rostite pe la televiziuni.
Culmea, a fost nevoie de rapoartele celor 2500 de savanţi reuniţi acum câteva zile la Valencia pentru a afla faptul că trăim cea mai profundă schimbare în chimia oceanelor din ultimii 20 de milioane de ani. În sfârşit, cică ei au dezvăluit un fapt inexorabil: chimia intimă a oceanelor şi mărilor a fost grav afectată de metanul ce iese din adâncul Pământului! Apele au devenit acide, iar peştii şi mamiferele marine nu mai pot supravieţui! Oare, de câţi ani se ştie despre deversările de substanţe poluante în râurile şi mările planetei, ori contaminarea apelor freatice din preajma marilor oraşe?
Acum câteva săptămâni, de pildă, două grupuri de delfini s-au sinucis pe plajele Iranului. Localnicii îi adunau de pe mal şi îi duceau înapoi, în apele adânci ale Golfului Persic, iar delfinii se întorceau pe nisip şi preferau să moară. Se pare că metanul care iese în atmosferă şi accentuează efectul de seră este „vinovat”... Mulţi se întreabă apocaliptic: Să fie acesta începutul-sfârşitului vieţii pe Terra? Noi credem că nu!
***
Paranteză pentru scurte consideraţii ştiinţifice asupra Centurii Fotonice şi Convergenţei Armonice din anul 2012
La începutul anilor `80, în S.U.A. a fost făcut la radio un anunţ, cum că sistemul nostru solar se va „ciocni” cu un nor electromagnetic „nu peste mulţi ani”. Această nebuloasă a fost mai apoi denumită Centura Fotonică.
Centura Fotonică este o imensă regiune din spaţiu, care radiază o intensă radiaţie electromagnetică, atât în spectrul vizibil, cât în cel al luminii invizibile de înaltă frecvenţă, chiar incluzând spectrul razelor X.
Mass-media deja a atras atenţia că, în anumite regiuni ale planetei, se va înregistra o creştere a intensităţii radiaţiei periculoase care intră prin găurile din stratul de ozon. Odată cu intrarea Sistemului solar în Centură sunt de aşteptat efecte temporare spectaculoase. Terra înconjoară Soarele pe orbita sa, deci este sau în faţă, sau în spatele Soarelui, dacă ne gândim la intrarea lineară în Centură. În consecinţă, ori Soarele, ori Terra va intra prima dată. Astfel încât, în următorii 10 ani, planeta Terra şi vecinii săi îşi vor ajusta structurile moleculare.
Dar, ce ne aduce viitorul?
Conform profeţiilor Maya, în 2012 noi vom intra definitiv în câmpul radiant al Centurii.
S-a afirmat că Sistemul solar a intrat în Centură pentru o săptămână în 1987, puţin mai mult timp în anul următor, dar că, din 1998, Soarele a intrat deja în plin. Se afirmă că Terra nu va intra decât în 2012.
Întregul Univers este ţinut la un loc de vortexuri, printre care şi vortexurile de energie centripetă, cu câmpurile electromagnetice asociate lor. Aceste spirale de energie dau naştere la orbite naturale în Spaţiu şi Timp: sateliţi în jurul planetelor, planete în jurul stelelor, sisteme solare în jurul centrelor altor vortexuri majore şi tot aşa - la infinit.
Terra orbitează în jurul Soarelui în decurs de un an, dar Sistemul nostru solar este el însuşi un „întreg”, care orbitează în jurul Centrului Galactic în aproximativ 26.000 de ani. Acest centru Galactic se află în constelaţia Pleiadelor, la 400 de ani-lumină de noi, şi reprezintă Soarele Central al Pleiadelor, steaua Alcyone.
***
Cu toate acestea, doar „Noi putem controla schimbările
climatice”. Protecţia mediului şi economiile de energie sunt vitale, mai ales acum în ceasul al doisprezecelea. Un exemplu, aparent banal: fiecare bec schimbat reprezintă o economie de aproape 80% a energiei electrice.
În ciuda Protocolului de la Kyoto, oraşele americane au lansat o campanie de insubordonare faţă de guvernul federal şi devin „verzi" unul după altul. Australienii îşi fac termocentrale solare, iar în China, politica de mediu a înregistrat schimbări spectaculoase. Trebuie să facem ceva. Hai, de mâine să nu mai poluăm apele sau pădurea!
Organizaţiile neguvernamentale europene, printre care şi Greenpeace, s-au implicat în campania mondială de educare a consumatorilor pentru evitarea supraîncălzirii.
Iată cel puţin 10 lucruri de făcut pentru economisirea energiei:
Izolaţia bună a casei precum şi aerisirea controlată a camerelor, mai ales iarna. Nu aşezaţi frigiderul şi congelatorul lângă aragaz sau cuptor. Dezgheţaţi congelatoarele sau frigiderele vechi cu regularitate şi, pe cât posibil, înlocuiţi-le cu modele mai noi (precum cele din clasa energetică A plus). Înlocuind un bec obişnuit cu un bec fluorescent compact, se evită producerea a 68 de kilograme de dioxid de carbon pe an. Mergeţi pe jos, circulaţi cu bicicleta, mergeţi mai mulţi într-o maşină sau mai des cu mijloacele de transport în comun, veţi evita eliminarea în atmosferă a 450 de grame de dioxid de carbon la fiecare 1,6 kilometri pe care nu îi parcurgeţi cu maşina. Puteţi evita producerea a 1.089 kilograme de dioxid de carbon pe an prin reciclarea a doar jumătate din deşeurile menajere din propria locuinţă (prin compostarea vegetalelor). Păstrând cauciucurile maşinii umflate corespunzator, se poate îmbunătăţi consumul de benzină cu mai mult de 3%. Fiecare patru litri de benzină economisiţi evită eliminarea în atmosferă a 9 kilograme de dioxid de carbon. Este nevoie de foarte multă energie pentru a încălzi apa. Folosiţi mai puţină apă fierbinte prin spălarea rufelor în apă rece sau călduţă (se evita producerea a 227 kilograme de dioxid de carbon pe an). Puteţi evita eliminarea a 544 kilograme de dioxid de carbon în atmosferă dacă vă reduceţi cantitatea de gunoi cu 10%. Plantaţi copaci, unul singur absoarbe o tonă de dioxid de carbon pe întreaga sa durată de viaţă. Stingeţi dispozitivele electrice – numai prin oprirea televizorului, a DVD-playerului, a casetofonului şi a calculatorului atunci când nu le folosiţi, se va evita producerea a sute de kilograme de dioxid de carbon pe an. Evitaţi orice funcţionează pe bază de baterii (sau folosiţi baterii reîncărcabile ori pe bază de reîncărcare solară).

Niciun comentariu: