Faceți căutări pe acest blog

marți, 24 aprilie 2018

SCORUȘUL





SCORUSUL - trasatura definitorie - SENSIBILITATEA
SCORUSUL este de natura magica ca si Alunul, Salcia si Frasinul.
Anul acesta - 30 Martie 2018, h. 20.19 _ 10 Aprilie 2018, h. 0.01, Soarele in Berbec.
Si - 03 octombrie 2018, h. 8.20 _ 13 Octombrie 2018, h. 11.23, Soarele in Balanta.
Cele doua decade ale Scorusului se afla in oglinda, in Berbec si in Balanta.
Scorusul din Berbec capata din caracteristicile Berbecului, pe cand cel din Balanta din caracteristicile acesteia.
In cele zece zile ale acestei decade ne aflam scaldati in caracteristicile Scorusului. Acelasi control al gandurilor e indicat. Exista tendinta de a ne orienta energiile spre exterior cautand rezolvari care ne depasesc fiindca credem ca nu este datoria noastra de a ne implica asa de mult. Este nevoie sa ne ascultam mai mult interiorul pentru a discene mai bine ce este de facut.
<<<... SCORUSUL - are o aparenta de fragilitate, dar lemnul sau este foarte tare si rezistent. Avand mult farmec este dragut si foarte sensibil. Pare ocolit uneori de griji dar se gaseste mai adesea in situatia contrara, in care se afla confiscat de toate necesitatile si stringentele cotidianului. Ar fi benefic pentru el sa se desprinda din cand in cand de ele, caci atunci ambitia sa l-ar putea purta departe, pe culmi. E o fire foarte complicata, ii place sa-i satisfaca pe ceilalti in cele mai mici cerinte ale lor si se simte in permanenta culpabil ca nu reuseste sa se implice mai mult in eforturile sale altruiste. Bineinteles ca adesea exagereaza, dar el nu pare sa-si dea seama de asta. Cinstit, fidel si inteligent, nu va trece neobservat, caci poseda arta de a-si valorifica foarte bine atuurile, uneori chiar stralucitor. Dovedeste o inclinatie deosebita pentru tot ce inseamna arta, temperamentul sau mereu nelinistit putandu-l indruma definitiv catre acest domeniu. Are simtul masurii si nu va cadea niciodata in excentricitati gratuite si nu va comite acte reprobabile. Ii place sa placa si sa faca placere altora, osciland intre dorinta de a fi independent si situatiile in care se subordoneaza celorlalti. Poate fi adesea nefericit chiar daca nu o arata.
E foarte exigent atat cu sine, cat si cu partenerul. Agitatia sa se reverbereaza pana in sfera de cuplu si de aceea da o impresie falsa de instabilitate. Nu revine asupra hotararilor luate atunci cand e ranit in dragoste...>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
SCORUSUL de munte (Sorbus aucuparia) este un arbore din familia Rosaceae, ruda cu macesul si creste mai ales in zonele de deal si de munte. Poate creste pana la 20 m sub forma unui copac cu tulpina groasa si coroana bogata, desi cel mai des este intalnit ca arbust de 2-3 m.
In flora spontana, scorusul de munte se intalneste aproape peste tot, in toata Europa, in Caucaz, Siberia.
La noi, Scorusul poate fi intalnit in flora spontana din zona de deal, pana la altitudini de 800 m, unde creste la marginea padurilor de stejar si ulm, sau pe locul padurilor taiate, fiind un mare iubitor de lumina. Creste solitar, preferand solurile calcaroase.
Mai exista si Scorusul negru, (Aronia melanocarpa), originar din America de Nord, arbustul este cultivat si in tara noastra cu precadere in scop ornamental, insa in tari precum Serbia, Bulgaria, Rusia face parte din programele pomicole. Fructele de scorus negru sau aronia au un continut bogat de antioxidanti, resveratrol si vitamine.
Un alt Scorus este Sorbus domestica, cu fructe micute de dimensiunea unor minipere sau minimere, cu gust puternic astringent in momentul in care sunt gustate direct din copac. Totusi, lasate la intuneric, pentru cateva saptamani, devin comestibile, placute la gust. Se recolteaza toamna tarziu, dupa prima bruma.
Sursa:  ZODIAC UNIVERSAL _ DORIAN GREEN Wikipedia.
foto: Wikipedia

Niciun comentariu: