Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 ianuarie 2014

CERES - DEMETER - MAMA PAMANTULUI

In Mitologie, zeita Ceres e Demeter – Mama Pamant

Ceres este Demeter – Mama Pamant, zeita agriculturii, ea a furnizat hrana pentru omenire si a fost venerata ca atare. Ea a avut o fata foarte frumoasa – Persefona, impreuna au asigurat abundenta pe parcursul intregului an. Legatura profunda Ceres – Persefona, mama – copil merge dincolo de intelegerea omeneasca indiferent de petitorii pe care i-a avut, Persefona nu a vrut sa fie separata de mama ei. Dar unde apare Pluto apare si transformarea profunda, nimic nu mai este asa cum a fost odata. Partea intunecata a lui Ceres include depresia si pierderea, ea nu a suportat sa-si vada “copilul adult” plecat de acasa, plecat sa-si construiasca o viata noua alaturi de barbatul ei – Pluto. Ceres arata astfel ca ceea ce hranesti, cresti devine ceva care aduce suparare mare, te poate distruge. Ca toate personajele divine, Ceres are o natura duala. Ea este  “o mare bucurie“ dar si pierderea, tristetea, transformarea profunda. Cu Ceres invatam totusi sa ne bucuram de ceea ce este natural, simplu si bun, sa fim generosi cu toate fiintele vii. Ceres educa, hraneste, cauta sa cultive calitatile care aduc abundenta.
Partea ei intunecata tinde sa sufoce iubirea, amplifica manipularea sau respingerea, ea aduce manie, durere. Ceres descrie foarte bine pe mama, cum este relatia mama – copil, ce fel de ingrijire primim de la mama sau oferim copilului nostru, cum dam si cum primim sprijinul cuiva, cum ne descurcam cu durerea unei pierderi, o separare. Ceres in Balanta si in casa IX aduce un mare accent pe relatii, uniuni, diplomatie, legalitatea unor relatii, relatia cu scoala, cu credinta, cu Dumnezeu, cu alte culturi, cu strainatatea si strainii. Aici, sufletul este hranit de relatii, frumos, bune maniere, aventura, calatorii, proiecte mari, chestiuni religioase, filosofice. Ne putem hrani prin cunoastere iar  intelepciunea dobandita ne ajuta sa-i invatam si pe  altii cum sa exploreze lumea lor interioara si exterioara.
Dar in acest moment, Ceres este suparata, indoliata, furioasa  nu numai ca este punctul focar al careului in T (o responsabilitate foarte mare)  ci si datorita faptului ca fata ei Persefona este in bratele regelui intunericului - Pluto (Pluto este pe gradul 11:47 Capricorn iar Persefona este pe gradul 9 Capricorn). Furia si durerea ei poate aduce pierderea unui partener , a unui asociat, a unui parinte , a unei relatii ce s-a construit pe un pantof nepotrivit ca marime (vedeti Cenusareasa). In aceste zile parca durerea accentueaza acea stare ca indiferent de ce faci nu gasesti o cale de salvare, de iesire dintr-o situatie care nu iti hraneste sufletul asa cum ar trebui . Problemele pot include si frustrari bolnavicioase date de o tara straina, un strain, un examen, o lege manuita inadecvat, traditii, credinta. Ceres proeminenta in acest moment poate aduce pierderi prin neglijenta, prin lipsa de respect. Simbolul ei este o secera  care reteaza cerealele de pe pamant atunci cand sunt coapte si lasa pamantul gol pentru o noua insamantare, acuma seccera lui Ceres taie reletiile malefice, toate relatiile bazate pe minciuna, tradari, inscenari. Ea nu este o Zeita care accepta tradarea, pacaleala iar vietile noastre sunt la mila ei. Asa cum ea si-a pierdut brusc fata si acuma, provocarile care ne afecteaza direct  tin de pierderi bruste legate de un partener , un parinte , un strain, o calatorie, o lege, relatii dificile cu mama, cu copii. Dependenta de cineva, de ceva va naste tot timpul o pierdere extrem de dureroasa , ceea ce trebuie sa invatam este ca odata un lucru pierdut il vom primi inapoi sub alta forma, acest lucru ne poate usura durerea si trecerea peste evenimente dureroase . Frecvent, doar prin renuntarea la ceva ni se permite ca ceva nou si revigorant sa vina in vietile noastre. Ceres are o natura duala, ea este “cauza celei mai mari bucurii”, un suflet care rade sau pierderea , durerea, un suflet care plange. Acuma , sufletul lui Ceres plange iar noi vom fi “ bocitoarele “ acestui moment astral, putem suferi pentru pierderile celorlalti intr-un mod mult mai acut, fie ca vorbim de un partener de viata, un parinte, un iubit, un copil, un om politic, un examen, o calatorie, o lege aplicata nedemn.
In cele din urma, Ceres a trebuit sa se confrunte cu problemele finale ale vietii si mortii, sa accepte ca transformarea implica atat viata cat si moartea , pierderea si nasterea. Nu putem controla totul, Ceres nu a putut impiedica piederea fetei ei dar a putut face ca ea sa se intoarca la ea in anumite conditii. Acuma, in 16 ianuarie 2014 (Luna plina) Ceres ca punct focar al careului in T cardinal aduna mesajele Lunii Pline in Rac in fuziune cu Varuna (pedeapsa juramintelor false, autoritati) si Lilith (egalitate) si isi foloseste secera, taind tot ceea ce nu hraneste corespunzator.
Orice acord sau o confruntare intre noi si o alta parte este o problema adusa de aceasta Luna Plina in casa VII. Contractele legale care sunt acorduri scrise intre doi parteneri, divorturile, procesele, rechizitoriile, judecatorii, avocatii, mediatorii, instantele de judecata si hotararile definitive ale acestor instante fac pare din limbajul acestei energii lunare in casa VII dar insotite de emotii, sensibilitate, lacrimi, un suflet care plange.
Saturn in Scorpion este mediatorul aspectului de Luna Plina , este ca o mana astrala sigura in delimitarea clara a alegerilor intelepte, a debarasarii de situatiile ce dauneaza evolutiei noastre.
Este o energie ce lucreaza pentru noi ca o protectie,  o pavaza  si care ne ajuta sa judecam inteligent  si sa nu depasim limitele rezonabile. Saturn este prin natura sa, legat de stabilirea limitelor si alocarea responsabilitatilor.
Cu Persefona in fuziune cu Ascendentul in Capricorn care descrie chiar tara noastra, personalitatea acestui popor,  intensitatea acestui moment astral  arata ca  suntem la mana altora, controlul nu mai este la noi Dar cum sensul numelui Persefona  este “sa apara” , aceasta Luna Plina ne spune ca trebuie sa lucram sa ne recastigam puterea ca natiune, ca oameni.
Adriana Tudosa
foto: Viocomsa

Niciun comentariu: