Faceți căutări pe acest blog

luni, 10 iunie 2013

Guma de mestecat: La fel de toxica precum o tigara!

Foarte mulți oameni mestecă gumă aproape în fiecare zi pentru a-și curăța dinții sau pur și simplu din plăcere. Guma de mestecat este percepută precum un aliment care nu produce niciun rău, din contră aduce numai beneficii dinților. Această concluzie este una puerilă pentru că în realitate guma de mestecat este unul dintre cei mai mari dușmani ai organismului.

Conform ultimelor cercetări, se poate spune că guma de mestecat este la fel de toxică precum o ţigară. Dar hai să vedem din ce cauză s-a ajuns la această concluzie atât de intrigantă. Întreg adevărul este însemnat pe etichetă oricărui pachet de gumă de mestecat, după cum urmează:

1. Bază de gumă

Dacă te-ar întreba cineva dacă vrei să mesteci o bucată din anvelopa unei mașini, ce i-ai răspunde? Cu siguranță că răspunsul ar fi unul negativ. Baza de gumă este un amestec de elastomeri, plastifianți, materiale de umplutură, și rășină. Un alt ingredient cheie mai este și acetatul de polivinil, care mai este cunoscut drept lipici de tâmplărie. Acestui amestec i se mai adaugă și ceară de parafină, care este un extras din petrol. Oare este sănătos să mestecăm plastic, petrol și cauciuc? În timpul actului de mestecat aceste substanțe se infiltrează inevitabil în organism.


Există numeroase studii care indică aspartamul ca fiind o substanță cancerigenă. El este un înlocuitor al zahărului și este una dintre cele mai toxice produse pe care le putem consuma. Aspartamul se regăsește în foarte multe produse cu “zero calorii”, dar s-a demonstra că pe termen lung, din cauza acidității, consumul de aspartam produce obezitatea.

3. Ulei hidrogenat din amidon și cocos

Hidrogenarea este un proces chimic prin care se adaugă atomi de hidrogen unui ulei nesaturat pentru a deveni saturat. Acest lucru se face pentru a mări termenul de valabilitate al unui produs. Acest proces crează și acizi grași care sunt adevărate bombe pentru organism.

4. Coloranții

Dioxidul de titan este folosit în special în cremele pentru protecția solară, dar este introdus și în compoziția gumei de mestecat. Cercetătorii susțin că această substanță este cancerigenă și trebuie evitată. Pe lângă acest colorant, mai sunt folosiți și alții la fel de periculoși.

5. Sorbitol, manitol, maltitol

Aceste substanțe sunt extrase din zahăr, dar fiind modificate ele sunt considerate că nu mai conțin zahăr. Aceste substanțe chimice produc efecte adverse asupra organismului și nu sunt indicate consumului.

Ori de câte ori mesteci  gumă creierul crede că se consumă alimente și în acel moment semnalele pentru stomac, pancreas și ficat sunt emise. Enzimele sunt astfel eliberate în speranța că nutrienții vor fi absorbiți, dar practic nimic nu se întâmplă. Acest proces, repetat de nenumărate ori, poate produce disfuncții în organism, care pe termen lung vor aduce complicații iremediabile.