Faceți căutări pe acest blog

vineri, 6 decembrie 2013

Rolul mediator al ASTROLOGIEI


Motto: Einstein a redescoperit religiozitatea cosmică.

          „Astrologia mediază un proces de autocunoaştere la care are acces oricine, oricând.”
          Dacă acceptăm termenul de destin sau soartă înseamnă că avem o dezvoltare programată pe care nu facem decât s-o urmăm în mod automat. Care ar fi rostul? O entitate are permanent posibilitatea de a lua anumite decizii care îi pot influenţa complet existenţa ulterioară.
          Astrologia trebuie situată alături de metafizică şi înţeleasă prin prisma ei. Ea nu se exprimă prin elemente cantitative, fizice sau palpabile, ci prin simboluri, iar ele nu depind de spaţiu sau timp. Cu ajutorul ei se pot interpreta elementele cele mai diverse.  Ea face parte dintr-o variantă esoterică a Kabbalei, variantă „populară” sau accesibilă neofiţilor.
          În metafizică nimic nu are început sau sfârşit. O entitate nu se naşte, ci numai corpul fizic se naşte, iar entitatea se încarnează. Iată un exemplu: În mod obişnuit nu facem diferenţa dintre corpul fizic şi spirit, le confundăm ca şi cum hainele noastre ar fi noi înşine. Vibraţia corpurilor spirituale este mult prea înaltă pentru a se putea manifesta în Planul Fizic sau Planul Manifestărilor. Pentru a se putea manifesta într-un asemenea plan entitatea are nevoie de un corp fizic. Corpul acesta fizic este un instrument, un vehicul, nu absolutul, este ca şi cum am folosi o maşină pentru a ne deplasa. Maşina îndeplineşte toate comenzile noastre, însă nu se identifică cu noi. În lungul drum al cunoaşterii, folosim multe astfel de maşini, care, fiecare fac parte dintr-o experienţă.
          Astrologia este un instrument prin care o entitate îşi deconspiră programul pentru care s-a încarnat şi într-o modalitate prin care putem beneficia în mod conştient de lecţiile noastre spirituale. Astrologia nu-şi arogă ici un drept de atotcunoaştere, ci mediază un proces de atotcunoaştere la care are acces oricine, oricând. În procesul de individualizare metaforele, alegoriile sau „vălurile” se ridică, astfel încât prin asumarea responsabilităţii, fiecare devine liber.
          În lipsa metafizicii, astrologia devine doar o superstiţie nefondată.

Ce termeni folosim?
          Astrograma sau harta natalăun desen constând într-un cerc zodiacal, Planete, Casele astrologice, Nodul nord lunar, Lilithul şi alte puncte arabice, calculat pentru o anumită zi, lună, an, oră şi localitate corespunzătoare naşterii.
          Longitudinea Planeteipoziţia în grade şi minute – a Planetei din Efemeride trecută în dreptul coloanei longitudine.
 
Revoluţie solarămetodă de previzionare ce foloseşte ideea că programul unui nativ (individ) se stabileşte sau înnoieşte în fiecare an, atunci când Soarele tranzitează Soarele natal. Gradul Soarelui pentru anul A trebuie să fie egal cu Gradul Soarelui (GS) natal.
          Progresia planetară – metodă de previzionare care utilizează metoda „o zi=un an” la modul concret; din poziţia Soarelui după 24 de ore de la naştere (exprimată în grade, minute şi secunde) se scade poziţia Soarelui la naştere (exprimată identic). Rezultatul se împarte la 12 luni, câte sunt într-un an, la zilele dintr-o lună şi la orele dintr-o zi. Fiecare dintre coeficienţi se adună la poziţia iniţială (de naştere) a Soarelui, în măsura în care dorim să aflăm poziţia Soarelui la un anumit moment. Rezultatul se foloseşte pentru a crea o corespondenţă pentru poziţia Soarelui (la fel se calculează şi pentru celelalte Planete), într-un moment ulterior naşterii faţă de poziţia natală (a Planetelor).
          Revoluţia lunară sau lunaţiaidentic ca şi la revoluţia solară, dar de data aceasta se foloseşte Gradul Lunii (GL).
          Tranzitsemnifică un aspect sau suma aspectelor (câteodată se subînţelege conjuncţie) ale unei Planete la un anumit moment ulterior naşterii, cu o Planetă natală.
          Puncte arabiceo influenţă, alta decât a unei Planete, calculată cu ajutorul Ascendentului (AS), la care se adaugă o diferenţă unghiulară a două Planete, care diferă după natura punctului arabic. Este un punct calculat matematic, nu-l găseşti pe cer, aşa cum vezi stelele şi planetele, dar arabii, abili şi buni la matematică, cum sunt, le-au „găsit”.
          Ciclurile planetare - …Planeta traversează întreg cercul zodiacal şi apoi revine la poziţia iniţială, moment în care se încheie ciclul.
          Ciclul Soarelui – este ciclul anotimpurilor: vara, toamna, iarna şi primăvara. Soarele este singura Stea pe care o folosim în interpretarea horoscopului, iar influenţa lui este majoră. Simbolizează spiritul, unitatea, divinitatea, vitalitatea. Toate celelalte Planete focalizează energia şi indică un anumit aspect sau o latură a spiritului.

Metode de previzionare
          …Sunt diferite, dar toate includ trei termeni: harta natală, revoluţia şi tranzitele. Pentru astrograma natală este necesar anul, luna, ziua, ora naşterii şi localitatea în care ne-am născut
          Harta natală cuprinde Planetele, Casele astrologice, Nodul nord lunar, Lilithul şi alte puncte arabice (calculate pentru o anumită zi, lună, an, oră şi localitate corespunzătoare naşterii).      

Revoluţia solară
          Revoluţia solară  cuprinde o nouă hartă în care gradul solar (exprimate în grade, minute şi secunde) din revoluţie trebuie să fie egal cu gradul solar din harta natală. Din această condiţie de egalitate rezultă o anumită oră, care determină o  nouă hartă, pe care o desenăm folosind coordonatele localităţii în care se află nativul în momentul respectiv.
          Generalităţi despre revoluţie. Revoluţia fie solară, fie lunară se interpretează ca şi cum este vorba de o temă natală, dar ea nu este singurul element al interpretării previziunilor, ci alături de ea mai sunt aspectele Planetelor din revoluţie cu Planetele natale şi tranzitele (aspecte ale Planetelor cu Planetele natale), care se întind pe o anumită durată de timp (de exemplu anul 1999).
          Revoluţia solară indică date generale ale anului. Prin interpretarea ei putem determina care sunt evenimentele principale, care constituie o continuare a celor anterioare, şi care pot deschide noi perspective pentru anii care urmează. Acelaşi lucru se poate calcula şi în cazul unei luni, care durează aproximativ 28 de zile, deci nu este vorba de o lună la propriu… Tranzitele pentru revoluţia solară respectivă se încheie la conjuncţia Soare-Soare natal a anului următor. Revoluţia solară are loc aproximativ pe aceeaşi dată cu aniversarea, plus sau minus o zi, evident ora se schimbă, dar în anumite cazuri mai deosebite, poate fi aceeaşi. Ultimul caz se întâmplă o dată la câţiva ani şi, dacă Ascendentul se suprapune peste cel natal, rezultă un an important din viaţa nativului. Ascendentul revoluţiei solare depinde de localitatea în care ne aflăm  în momentul conjuncţiei Soare anual -Soare natal.

Revoluţia lunară
În cazul lunaţiei, gradul Lunii din revoluţia lunară trebuie să fie egal cu gradul lunii din harta natală. De aici rezultă o oră, la care adăugăm data şi localitatea în care se află nativul în momentul respectiv. Astrograma lunaţiei indică posibilităţile din luna respectivă, prin lunaţii putem fixa mai precis evenimentele care pot avea loc în anul respectiv.
          În studiul nostru mai avem nevoie de încă un element: tranzitele. Un eveniment major rezultă prin toate cele trei metode.
De exemplu, dacă apare un aspect cu o indicaţie în privinţa sănătăţii în revoluţie, el nu va afecta prea puternic pe nativ, dacă nu există o predispoziţie natală care să confirme acest lucru. Semnul în care se află o planetă afectată indică dacă evenimentul este mai puternic (pozitiv sau negativ) sau mai slab, după cum planeta se află în domiciliu-exil, exaltare-cădere sau trigonocraţie.
Vârsta planetară
          În cadrul temei unui nativ, aspectului aceleiaşi planete este mai puternic la o vârstă decât la alta. Un aspect care indică căsătoria este „inofensiv” la vârste mici. Conjuncţia Lună-Saturn poate aduce o atingere gravă la sănătate pentru un bebeluş sau un om în vârstă, dar care nu are acelaşi efect puternic pentru un om în floarea vârstei.
          O vârstă planetară durează 7 ani şi este guvernată de o planetă.
          Între 0-7 ani este vârsta Lunii – corespunzătoare dezvoltării corpului fizic; la 7-14 ani este vârsta lui Mercur – corespunzătoare dezvoltării intelectuale, între 14-21 ani vârsta lui Venus – viaţa afectiv-emoţională, 21-28 de ani vârsta Soarelui cu maturitatea, 28-35 de ani vârsta lui Marte – subliniază dinamica şi determinarea în floarea vârstei; 35-42 vârsta lui Jupiter – dezvoltarea şi extinderea personalităţii şi 42-49 vârsta lui Saturn – organizare şi strategie.
          Vârstele planetare nu depind de longitudinea planetelor, ci sunt observaţii prin care, se statuează faptul că la o anumită categorie de vârstă, aspectul planetei care guvernează vârsta este considerat cel mai activ. În cadrul unui ciclu cei 7 ani sunt guvernaţi în felul următor: primul an de către planeta a cărei vârstă este, apoi de planeta care îi urmează acesteia în şirul următor: Lună, Mercur, Venus, Soare, Marte, Jupiter, Saturn, iar de la ultima planetă din şir, aceasta se reia (după Saturn urmează din nou Luna).
Durata aspectelor
          Dacă este vorba de tranzitele Soarelui, aspectele cu planetele natale durează cam trei zile, pentru Lună câteva ore, pentru Mercur şi Venus – tot de ordinul zilelor, dar este dificil de precizat din cauza mişcării lor retrograde. Practic un aspect poate avea loc de trei ori, într-o perioadă scurtă de timp, din cauza mişcării retrograde. În afară de Soare şi Lună toate celelalte Planete pot fi retrograde.
          Prin mişcare retrogradă se înţelege o Planetă care are o viteză relativă negativă sau este mai lentă decât cea la care ne raportăm. Se subînţelege că ea nu se întoarce în sens opus.
          De la Marte, aspectele cu Planetele natale au o durată de aproape o lună,  sau de câteva luni, pentru Saturn un an, iar de la Uranus durata este de câţiva ani, iar pentru Neptun şi Pluto durata creşte.
          Tranzitul Soarelui, care se repetă în fiecare an aproximativ la aceeaşi dată, nu este semnificativ, decât dacă are loc cu o Planetă natală care este tranzitată de o Planetă grea. Totuşi, prin el rezultă o dinamică caracteristică fiecărui nativ. Tranzitul Lunii nu poate intra în interpretarea unui an, repetându-se la fiecare 28 de zile, iar când vorbim de el, vorbim de 50 de aspecte (5 aspecte înmulţit cu 10 planete), Plus cele pe care le face Ascendentul şi cu Mijlocul Cerului, care practic au o influenţă asupra revoluţiei lunare sau previziunilor pentru o zi.
          Pe durata unui an influenţa majoră este indicată de tranzitul Planetelor grele, iar aspectele indicate de ele pot afecta pe nativ, câteva luni sau mai mulţi ani. Determinarea precisă a evenimentului indicat de un astfel de tranzit apare din datele revoluţiei solare sau lunare.      

Durata tranzitelor în Case
          Conjuncţia marchează începutul şi sfârşitul unui ciclu, care pentru Soare durează un an, pentru Lună – 28 de zile, pentru Mercur şi Venus tot în jur de 1 an (peste un an), pentru Marte 2 ani şi jumătate, pentru Jupiter 12 ani, pentru Saturn 28 de ani, pentru Uranus 84 de ani, pentru Neptun şi Pluto – peste 100 de ani.
          Cunoscând durata unui ciclu şi împărţindu-l la 12 Case, rezultă tranzitul Planetei într-o casă. Deci, pentru Soare cam o lună, pentru Lună peste două zile, pentru Mercur şi Venus câteva zile. Mai departe durata este tot mai mare şi variază foarte mult din cauza mişcării retrograde a unei Planete.
 ambele parti: Conspect dupa Astrologia in Noua Era -Ed. Safire,1994 - autor Dan Ciuperca
foto: Viocomsa


Niciun comentariu: